Afbeelding
Google Maps

Groei van aantal bedrijven in Nijkerk laat lichte daling zien

26 oktober 2021 om 07:00 Economie

NIJKERK De groei van het aantal bedrijven binnen de gemeente Nijkerk is in 2020 enigszins gedaald ten opzichte van 2019. Maar nog steeds scoort de gemeente met 202 bedrijven per duizend inwoners hoger dan gemiddeld in Gelderland, waar dit aantal ligt op 186. In absolute cijfers is het aantal vestigingen gestegen van 4.220 in 2019 naar 4.380 in 2020.

In de meeste sectoren is het aantal bedrijven licht gegroeid. Een uitzondering vormen de groothandel en de financiële sector waarin het aantal vestigingen licht afnam. Nijkerk kent relatief veel vestigingen in de industrie, de bouw en de groot- en detailhandel.

In de ranglijst van sterkte midden- en kleinbedrijf gemeenten van Nederland is Nijkerk een aantal plaatsen gedaald en neemt nu positie 52 in. De verschuiving komt waarschijnlijk door de dalende groei van het aantal banen, wat zwaar meetelt in het bepalen van de ranglijst. Ook kan meespelen dat het uitgiftebeleid is gestoeld op kwaliteit en niet op kwantiteit.

In Nijkerk zijn in 2020 zestien bedrijven failliet gegaan

FAILLIET In Nijkerk zijn in 2020 zestien bedrijven failliet gegaan, elf meer dan een jaar eerder. Een duidelijke verklaring is hiervoor niet te geven, omdat de faillissementen zijn verspreid over diverse sectoren. Nijkerk kent minder startende bedrijven dan landelijk en deze achterstand is groter geworden. Een duidelijke reden is op basis van de cijfers niet te geven. Wel kan het gegeven dat Nijkerk relatief veel bedrijven in de industrie kent een rol spelen bij een besluit niet voor zichzelf te beginnen.

BANEN Het aantal banen nam toe tot 23.700. Dat is een groei van 350 banen. Het gaat om alle banen, zowel fulltime, parttime en uitzendbanen. De groei lag op anderhalf procent, dat is minder dan de gemiddelde groei in de jaren daarvoor, die 4,4 procent bedroeg. Nijkerk behoort hierdoor niet meer tot de sterke, maar tot de gemiddelde groeiers van de werkgelegenheid in de provincie Gelderland. De belangrijkste sectoren zijn industrie (17,9 procent), de zakelijke dienstverlening (13,6 procent), de detail- en autohandel (12,9 procent), de groothandel (11,1 procent) en de bouw (11 procent). De werkgelegenheid in de zorgsector is wel sterk gegroeid. 

Een derde van het aantal banen wordt ingevuld door inwoners uit de gemeente Nijkerk

Een derde van het aantal banen wordt ingevuld door inwoners uit de gemeente Nijkerk. Een derde van de werknemers komt uit de provincie Utrecht en een derde uit andere Gelderse gemeenten en de provincies Flevoland en Overijssel. Het aantal werknemers uit andere provincies is beperkt. Naar schatting zijn er ongeveer 1.200 arbeidsmigranten werkzaam binnen de gemeente, waarvan er 350 ook in de gemeente wonen.

BALANS De gemeente kan in principe voorzien in de eigen werkgelegenheidsbehoefte, met daarbij een grote mate van regionale interactie. Of het lukt om deze balans in stand te houden is, zo wordt aangegeven, afhankelijk van de mate waarin de groei van de beroepsbevolking en de groei van de werkgelegenheid gelijk op blijven gaan, zoals in de afgelopen jaren is gelukt. Anders worden inwoners meer aangewezen op werk in de omgeving, wanneer daar wel sprake is van een banengroei.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie