Afbeelding
BDUmedia

Column: Lichtpuntjes

16 december 2020 om 14:30 Column

Kinderen als levende enkelband voor hun ouders. Ik vind het een treffende vergelijking van Rob Jetten (D66). Want kinderen in de basisschoolleeftijd - die, zoals we steeds hebben gehoord, nauwelijks een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus - moeten zoveel mogelijk thuis blijven, omdat ouders dan ook thuis blijven. Dus zij betalen de boete voor ons slechte gedrag? Dat valt niet goed bij de Kamer en is ook niet uit te leggen. Maar het mag dan een paardenmiddel lijken, als het werkt is dat een prijs die Gert-Jan Segers bereid is te betalen.

Met een verlenging van de kerstvakantie had ik ergens al wel rekening gehouden, met de herhaling van het thuisonderwijs iets minder. Maar ik vraag me nu vooral af waarom het zo op stel en sprong moest? Het is mij een raadsel. Dag kerstontbijt, dag vriendjes en vriendinnetjes, dag meester of juf. Hallo onrust en op den duur verveling. Kinderen zijn er vaak echt aan toe als een vakantie nadert, maar waarom beroven we ze van de laatste leuke activiteiten in het jaar op school (toevallig in een week waarin het Glazen Thuis springkussens had besteld om de laatste gymlessen mee op te leuken)? En waarom gunnen we leerkrachten niet die laatste dagen om goed af te ronden, op te ruimen en echt even stil te staan bij het afscheid van de kinderen, voordat weer een nieuwe periode begint waarin veel van iedereen gevraagd wordt?

Aan het einde van een jaar dat we het liefst over hadden willen slaan, beleven we ineens een dèja vu naar 15 maart, maar dan met nog iets meer narigheid dan ‘al gezien’. Veel winkels die eerder niet dicht hoefden zijn nu namelijk ook dicht. Om me heen bespeur ik opnieuw de bereidheid het virus samen onder controle te krijgen. Maar ook moedeloosheid, want we hebben allemaal minder energie en veerkracht dan in het voorjaar. En wanneer gaan we licht aan het eind van de tunnel zien? Het liefst hadden we dat vermaledijde virus in 2020 achtergelaten, maar het nieuwe jaar is straks al lang en breed gearriveerd als we alleen nog maar beoordelen of de harde lockdown kan stoppen. Het vertrouwen dat we destijds hadden dat de intelligente lockdown echt zoden aan de dijk zou zetten, is er naar mijn idee nu veel minder. Alle hoop op het vaccin dan maar? En deze week nog even genieten van de lichtpuntjes die Glazen Thuis graag wil brengen aan alle mensen die ze echt kunnen gebruiken. Check glazenthuis.nl en nomineer!

Nelleke den Besten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie