Afbeelding
Zuidwal

Roeiteam Zuidwal volbrengt lange roeitocht voor Stichting Alzheimer

17 december 2019 om 07:21 Overig

NIJKERK Het roeiteam van de Zuidwal deed zaterdag mee aan de Altena Row tour, een lange roeitocht van zo'n 70 kilometer. Ongeveer 105 roeiers gingen tijdens zeer stormachtig weer de Merwede op en roeiden richting de Biesbosch. De Nijkerkse Zuidwallers hadden hun eigen St. Ayles skiff 'De Liefde' meegenomen. Bekijk onderaan dit artikel de video van team Zuidwal. 

Een team van twintig Nijkerkse roeiers roeiden de boot in estafettevorm rond het 'land van Altena'. Het startschot werd gegeven door de burgemeester om 7.00 uur 's ochtends. Het was nog donker, en de zeven skiffs voerden hun boordlichten. Het eerste stuk was tegen stormwind in op de Merwede, een zwaar stuk van anderhalf uur. Er was veel golfslag en er kon niet worden gewisseld. De roeiers stonden hun mannetje en roeiden de boot naar de sluis bij Werkendam. Aldaar werd besloten om de over te stappen naar de 'slecht weer route'. Deze voerde binnendoor langs de Biesbosch. Nog meer open water opzoeken met stormwind zou onverantwoord worden, dus de wedstrijdleiding besloot dit zeer terecht.

HARDE WIND Na de sluis werd er om het uur van bemanning gewisseld. Een prachtige route leidde de skiffs via de Biesbosch naar de Amer. Vandaar ging het met wind achter surfend over de hoge golven weer landinwaarts richting Heusden. De gewisselde bemanningsleden werden telkens met snelle rubberboten van de skiff gehaald, of ernaartoe gebracht. Zij konden opwarmen en een kop koffie of soep nemen op de rondvaartboot die de Altena Row tour begeleidde. Na Heusden voerde de route linksaf, de afgedamde Maas op. Terug richting Woudrichem. Intussen was de harde wind weer tegen, en werd deze vergezeld door pittige regenbuien. De duisternis kwam, en de boordlichten werden weer ontstoken. Na het passeren van de laatste sluis in duisternis, werd de haven van Woudrichem om 18.30 weer bereikt. ,,Het was een prachtige, maar zware tocht", aldus het Nijkerkse team. 

CHEQUE De Altena Row tour organisatoren en deelnemers hadden zich tot doel gesteld om een mooi bedrag op de halen voor Stichting Alzheimer. De Zuidwal heeft dit bericht onder haar leden verspreid, met het verzoek om onze roeiers te steunen. Dat leidde tot giften; niet alleen Zuidwal-leden gaven gul; ook de roeiers zelf, vrienden en bekenden doneerden. Gert Kedde mocht namens de Zuidwal een cheque van 1255 euro overhandigen. In totaal werd er in de Altena Row Tour 5500 euro bijeengebracht voor de Stichting Alzheimer.

Inmiddels zijn de boten opgeborgen, en de Nijkerkse St. Ayles skiff is weer op de Zuidwal. Er werden tijdens de tocht blaren geprikt en er was wat spierpijn. Ondanks dat hebben de roeiers allemaal fit en moe de eindstreep gehaald. De Altena Row tour was voor de Zuidwal het sluitstuk van een prachtig en succesvol roeiseizoen. 'De Liefde' krijgt van 19 januari tot 1 maart een onderhoudsbeurt. Een tweede Zuidwal St. Ayles skiff wordt nu door vrijwilligers afgebouwd en komt in het voorjaar in de vaart. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie