Afbeelding
Museum Nijkerk

Nijkerk in oude foto’s: Grote Kerk

20 november 2021 om 08:00 Historie Nijkerk in oude foto's

NIJKERK Op een oude bekende ets van de Grote Kerk, toen de kerk nog een spitse toren had, zien we aan de zijkant een klein portaal. De oorspronkelijk kapel was er al lang niet meer. De hoofdingang van de kerk is op enig moment verplaatst naar de zijkant (Holkerstraat) in plaats van de ingang onder de toren. In 1966 is de oorspronkelijke hoofdingang in ere hersteld. Rond die tijd is dit portaal afgebroken, rond 1965.

Op de oude foto zien we slopers de restanten van het portaal weghalen. Er staat ook een postkoets voor het portaal. Een hint van de tekenaar, want het was gewijd aan de heilige Christoffel of St. Christoforus. De beschermheilige voor de reizigers. Zonder direct de kerk in te moeten, kon je hier even naar binnen en een gebed doen voor een behouden reis. Tijdens een grote verbouwing van het interieur kwam men nog een fresco tegen van de heilige Christoffel.

Op de nieuwe foto van de kerk zien we op heuphoogte geel gekleurde dichtgemetselde ronde gaten. Vermoedelijk zijn dat openingen geweest voor ventilatie van de kerk. Wie het weet, mag het zeggen.


In de krant verschenen op 17 juli 2019.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie