Afbeelding
Matthias van Bloemendaal

Orgel Grote Kerk Nijkerk in Volkskrant Orgel Top 31 t/m 45

Muziek

NIJKERK Het orgel van de Grote Kerk in Nijkerk is opgenomen in de Orgel Top 31 t/m 45 van Volkskrant. Journalist en orgelliefhebber Merlijn Kerkhof stelde voor de derde keer een lijst samen met 15 tot de verbeelding sprekende kerkorgels in Nederland. De centrale vraag in het artikel is: ‘Welke vijftien orgels zijn óók nog om te janken zo mooi?’

Kerkhof begon in 2019 met een top 15 en vervolgde in 2020 met een nieuwe lijst van 15 orgels, de nummers 16 t/m 30. De top 31 t/m 45 van dit jaar is het sluitstuk van de serie artikelen. Het Nijkerkse orgel krijgt van Kerkhof de 39e plek. Over dit instrument uit 1756 schrijft hij: ,,Nijkerk, ooit een florerende stad door de teelt van tabak, heeft een topattractie. Rank, verticaal, vol van klank, rijk aan vulstemmen en houtsnijwerk waarvan het water je uit de mond loopt: zo mooi is het orgel in de Grote Kerk.”

De Orgel Top van de Volkskrant zorgt voor het derde jaar voor discussie en controverse onder organisten en orgelliefhebbers. Het Nederlandse orgellandschap is volgens velen te divers om een gerangschikte lijst bij samen te stellen. Het hele artikel is te vinden op de website van de Volkskrant.

Afbeelding
advertentie
advertentie