De aankoop van gronden door een projectontwikkelaar heeft gevolgen voor de plannen voor het bos.
De aankoop van gronden door een projectontwikkelaar heeft gevolgen voor de plannen voor het bos. Arjen Gerritsma Graphic Sound

Vragen over Hoevelakense Bos: kunnen de plannen doorgaan?

26 april 2022 om 15:30 Politiek

Kunnen de plannen nog doorgaan? 

NIJKERK De aankoop van gronden door een projectontwikkelaar heeft gevolgen voor de vastgestelde ontwikkelingsvisie voor het Hoevelakense Bos en omgeving. Reden voor Niels Staal om hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Staal zegt te hebben vernomen dat de plannen die de nieuwe eigenaar van de gronden heeft niet in lijn zijn met de ontwikkelingsvisie. Hij wil daarom weten welke gevolgen de nieuwe situatie heeft voor die visie en welke uitgangspunten nog wel en niet meer haalbaar zijn. Maar ook welke positie het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) op dit punt heeft. Zelf heeft Staal gehoord dat de plannen om het Hoevelakense Bos Zuid (tussen Westerdorpsstraat en de A1), grond van GLK, open te stellen voor het publiek niet kunnen worden voortgezet. De VVD-er wil weten van het college of dit juist is.

VRAGEN De liberaal vraagt zich af waarom de gemeente Amersfoort geen partij is geworden bij het convenant en welke positie die gemeente nu inneemt. Staal wil weten of het college in overleg is of is geweest met de eigenaren van de bij de visie betrokken gronden die geen eigendom zijn van de gemeenten Nijkerk en Amersfoort of het Geldersch Landschap en Kasteelen. En wie dan welke stappen heeft ondernomen om zich er van te verzekeren dat die gronden ingezet konden worden voor het realiseren van de ontwikkelingsvisie.

RECREATIEVE RUIMTE Het college heeft aangegeven de mogelijkheden te onderzoeken om alsnog in een passende invulling van de visie voor het Hoevelakense Bos en omgeving te voorzien. Onderdeel daarvan is het vergroten van de recreatieve ruimte rondom het bos. Waarbij ook wordt gezocht naar combinatiemogelijkheden met de opgave van Rijkswaterstaat om tot natuur- en boscompensatie te komen voor de reconstructie van het Knooppunt Hoevelaken.

Staal vraagt zich af hoe het college dit proces wil gaan invulling. Maar ook welke rol de raad hierin moet gaan vervullen en de bij de ontwikkeling betrokken inwoners en stichtingen. De VVD-er wil weten of de gecombineerde inzet voor het vergroten van de recreatieve ruimte in combinatie met de bos- en natuurcompensatie nog steeds haalbaar is. Waarbij hij zich afvraagt of de aanpak tot nu toe effectief genoeg is geweest nu van de vijftig hectare te compenseren natuur vier hectare is gerealiseerd in de gemeente Nijkerk en vijftien hectare in de gemeente Amersfoort. Hij wil van het college weten in hoeverre een rol speelt dat de gemeente Amersfoort de gronden tegen de gemeente Soest aan zelf heeft verworven om de realisatie van natuur daar mogelijk te maken. Ook wil Staal weten welke kosten de gemeente tot nu toe voor het project heeft gemaakt, zoals de inzet van ambtenaren, projectleiders en adviseurs vanaf de start van het ontwerpen van de ontwikkelingsvisie. Waarbij hij zich afvraagt wat het geraamde voorbereidingskrediet is voor dit jaar en of het college verwacht daaraan voldoende te hebben in het licht van de huidige ontwikkelingen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie