Aspirant pups liggen lekker te slapen na het buiten spelen en ontdekken.
Aspirant pups liggen lekker te slapen na het buiten spelen en ontdekken. DCN geleidenhonden

Fokteefje Suze heeft een bijzondere missie

6 oktober 2022 om 16:39 Overig Deel je nieuws

Veel mensen kennen de KNGF. Zij trainen al jarenlang hulphonden. Dat zij niet de enigen zijn die dit werk doen weten veel mensen niet. Via mijn schoonzusje (visueel beperkt) kwam ik in contact met DCN. Een geleidenhondenschool in Kilder, in het oosten van ons land.

Wat mij meteen opviel was de persoonlijke touch. Geen grote school, meer een familie. Ze zochten gastgezinnen en wij wilden dat wel eens ervaren. We kregen Obie, een golden/labrador mix van 3 maandjes oud. Regelmatig trainingen, niet te veel zodat het goed in te passen wad in onze andere bezigheden. We werden begeleid in het voorbereiden van deze pup voor het echte werk.. de opleiding tot blindengeleidehond. En wat was dat leuk!! We leerden veel over wat zo’n hond moet kunnen en hoe je bepaald gedrag aanleert of niet stimuleert. Hondentaal. En het was genieten, onze Obie was zo’n lieverd en dat kwam mede door de handige tools die we geleerd hadden. Welopgevoed is een hond gewoon superleuk en ook goed te combineren met alle andere bezigheden. Met 16 maanden kregen we bericht.. Obie mocht naar de school komen voor de opleiding. 

Dat was even slikken. Een goed jaar was hij mijn schaduw geweest. Overal mocht hij mee naartoe.. in de winkel, de trein, naar evenementen, optochten, dierentuin, boerderij.. noem het maar op. Want socialiseren is prioriteit nr 1. Het afscheid was zwaar. Maar.. we hebben altijd ons doel voor ogen gehouden: iemand superblij maken met meer vrijheid. Iemand die visueel beperkt is weer dingen laten ondernemen. Als ik nu.. 3 jaar later.. foto’s zie van onze pups lopend in de beugel naast hun maatje dan gloei ik van trots. Mijn hondekinderen maken het goed en doen vreselijk gewaardeerd werk. 

Nu hebben we Suze.. drachtig van haar eerste nest geleidenpups. Suze is fokteef met een missie. Ze blijft bij ons. Behalve om te bevallen en de weken daarna, dan gaat ze naar de hondenschool. Maar daarna.. komt ze gezellig bij ons terug mét jawel.. een nieuwe aspirant pup die we gaan voorbereiden op t echte werk. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om een aspirant geleidenhonden pup in huis te hebben? Fulltime of parttime? Neem contact op met: info@guidedog.nl of kijk op www.guidedog.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie