Nieuw gedragsonderzoek naar verdachten mishandeling

16 juli 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN (APA) - De twee mannen, die vorig jaar maart zijn veroordeeld voor de verkrachting en mishandeling van een dove vrouw in Hoevelaken, moeten opnieuw door gedragsdeskundigen worden onderzocht. Dat verzoek deden de twee advocaten van het duo maandag tijdens een procedurele behandeling van de zaak bij het Arnhemse gerechtshof.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de twee tot respectievelijk zeven en negen jaar cel en tbs. Volgens de advocaten deugde er niets van het eerdere psychologisch onderzoek en zou ten onrechte tbs zijn opgelegd. Ook willen de raadslieden dat het slachtoffer opnieuw aan de tand wordt gevoeld over wat zich in de woning in Hoevelaken precies heeft afgespeeld. De advocaat-generaal voelt daar niets voor. Volgens haar is een verhoor van het slachtoffer mentaal veel te belastend voor de vrouw.

De dove vrouw werd tussen november 2011 en februari 2012 tegen haar wil vastgehouden in een woning aan de Prinsenhof in Hoevelaken. Daar zou ze door de twee mannen uit Zwartebroek en Den Haag stelselmatig zijn verkracht en mishandeld. Het duo (21 en 41 jaar) stelt ten onrechte te zijn veroordeeld. ,,Ik begrijp niet waarom ik hier zit", vertelde de 21-jarige tegen de rechters. De raadslieden willen dat ook de moeder van de 41-jarige verdachte door de rechters wordt gehoord. Zij zou de woning in Hoevelaken regelmatig hebben bezocht en kunnen verklaren dat er niets is gebeurd.

Veel te laks

De dove vrouw, die in november 2011 verdween uit een psychiatrische kliniek, werd in februari 2012 bevrijd uit de woning in Hoevelaken. In het tv-programma TROS Vermist vertelde ze onder andere te zijn verkracht en mishandeld. Na de tv-uitzending ontstond er veel kritiek op de politie, die veel te laks zou hebben opgetreden. Na tips van buren zouden agenten twee keer voor de woning in Hoevelaken hebben gestaan zonder in actie te komen.

Het hoger beroep tegen de twee mannen wordt op 24 november inhoudelijk behandeld. Een nieuwe procedurele behandeling van de zaak staat op 7 oktober gepland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie