Geluidshinder en luchtkwaliteit ‘lastig’ probleem

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

College schaart zich achter minister

NIJKERK – De kans dat er op korte termijn een geluidsscherm komt aan de oostzijde van de A28 tussen klaverblad Hoevelaken en Holkerveen lijkt na donderdagavond 29 mei verkeken. Hoewel het college van B&W de problematiek van geluidhinder en luchtkwaliteit erkent en herkent, wordt vastgehouden aan wettelijke bepalingen hieromtrent. "Een lastig probleem", zei wethouder Henk Lambooij na afloop van een lang debat. "Het gaat om wetgeving. Net als minister Eurlings hebben we ons te houden aan wettelijke kaders."

Door Peter Kerklingh

Dat deze uitkomst weinig verrassend was bleek al eerder op de avond. Pleitbezorger John Ramsbotham kwam inspreken over de geluidsoverlast die hij en met hem bewoners van de Nijkerkerstraat ondervinden nadat er een geluidsscherm van maar liefst zeven meter was geplaatst aan de andere kant van de A28, om daarmee de nieuwbouwwijk Vathorst voor overlast te beschermen. Ramsbotham laakte het optreden van Amersfoort, dat nu pas begint met metingen van het absorberen van het geluid. "Maar laten we er wel lessen uit trekken", sprak hij met opgeheven hoofd. Ramsbotham doelde op een actief gemeentebeleid, ("Dus niet pas bezwaar maken als het conceptplan op tafel ligt"), op een onafhankelijk onderzoek van TNO ("Nu bepaalt Amersfoort de absorptie") en op overleg met Rijkwaterstaat over toekomstige (nog) grotere projecten als een mogelijke fly-over over de A1/A28 ("Waarom niet een fly-under?").

Mevrouw Smink, die zich inzet voor een betere luchtkwaliteit, drong ook aan op een onafhankelijk onderzoek, omdat de grenzen van de luchtkwaliteit sinds 2006 zijn overschreden.

Politiek sterk verdeeld

De Nijkerkse politiek bleek verschillend te denken over welke vervolgstappen er genomen zouden moeten worden. De grootste partij in de gemeenteraad, het CDA, ziet niets in een onafhankelijk onderzoek en tweede partij ChristenUnie/SGP vraagt zich openlijk af of ‘Nijkerk eigenlijk nog iets extra’s kan doen’. Ook de VVD, die ook de discriminatie verwerpt van wel een scherm bij nieuwbouw, maar niet bij bestaande bouw, vindt de handelswijze van het college correct, maar dringt aan om samen met andere gemeenten binnen de VNG actief te lobbyen. Coalitiegenoot Partij Nijkerk daarentegen is van mening dat het college juist wel moet aandringen op een onafhankelijk TNO onderzoek, om daarmee sterker te staan in een lobby.

De oppositie was wel eensluidend. PROgressief21 blijft twijfelen aan de juistheid en zorgvuldigheid van de onderzoeken en verwijt het college waarom men niet in de bres is gesprongen voor de eigen burgers. Hart voor Nijkerk en Hoevelaken Nù sloten zich daarbij aan. In een amendement, ingediend door PROgressief21, werd om nader onafhankelijk onderzoek gevraagd alsmede om een actieve berichtgeving aan de burgers, waarbij ook de website betrokken zou moeten worden. Het amendement werd verworpen met 11 stemmen vòòr en 14 stemmen tegen.

Het college schaart zich daarmee achter de beantwoording van minister Camiel Eurlings (CDA) op vragen van het Tweede Kamerlid Wijnand Duyventak (GroenLinks). B&W beloven alert te blijven op toekomstige ontwikkelingen en mee te denken in extreme gevallen van geluidsoverlast en aantasting luchtkwaliteit. Echter, wat onder ‘extreem’ moet worden verstaan werd niet duidelijk. "We gaan daar naar kijken, maar het is moeilijk te definiëren", verzuchtte Lambooij. Men is voorstander van de lobby richting Den Haag!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie