Forum praat over loverboys

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Loverboys zijn jongens die jonge meisjes de prostitutie proberen in te lokken. De loverboy zorgt er eerst voor dat het meisje verliefd op hem wordt, onder andere door haar erg te verwennen met cadeaus en aandacht. Na enige tijd dwingt hij haar in ruil voor zijn ‘liefde’ tot prostitutie. Het meisje wordt emotioneel en financieel afhankelijk van haar ‘vriend’. Loverboys opereren in de criminele sfeer en vaak in landelijke netwerken. Loskomen van de loverboy is voor het slachtoffer erg moeilijk en niet zonder risico.

Vrouwen wereldwijd dupe van loverboys NIJKERK – Loverboys proberen op scholen van het voortgezet onderwijs hun slag te slaan door meisjes de prostitutie in te lokken. De problematiek loverboys wordt in mei aanstaande in de gemeenteraad besproken. Tijdens de Internationale Vrouwendag afgelopen zaterdag boog een forum zich bij boekhandel Roodbeen over dit onderwerp.

door Belinda van der Horst

“Loverboys zijn wereldwijd een groot probleem. Hiervan worden vrouwen op grote schaal de dupe”, zegt Marina Lanting, mede-directeur van Roodbeen en initiatiefnemer van de Int. Vrouwendag in Nijkerk. Linda Horst, raadslid Christenunie/SGP, is vanuit haar politieke functie bezig met het onderwerp loverboys. Zij maakt zich sterk om een gedegen beleid te voeren voor slachtoffers van loverboys.

In mei wordt de problematiek loverboys in de gemeenteraad besproken. “In navolging van Spakenburg, wordt de St. Moedige Moeders in Nijkerk opgericht, die eerste hulp bieden aan ouders van ondermeer meisjes die slachtoffer zijn van loverboys”, vertelt ze. Wim van Herwijnen, coördinator onderzoek bij de nationale recherche mensenhandel, zegt: “Gedwongen prostitutie is een georganiseerde criminaliteit, die grensoverschrijdend is. Er worden gigantische bedragen over de ruggen van de meisjes verdiend. Het is één van de smerigste vormen van misdaad.”

Jan Hofman is afdelingsleider van Accent Nijkerk Praktijkonderwijs. De leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen een kwetsbare prooi voor loverboys vormen. Bij Accent wordt er dan ook voorlichting over loverboys gegeven en vinden er weerbaarheidstrainingen plaats. Recent vonden er theatervoorstellingen over loverboys plaats, welke werd bijgewoond door burgemeester G. Renkema. De school heeft ook kledingregels, met als doel de veiligheid van leerlingen te vergroten. Het dragen van te uitdagende kleding kan immers onbedoeld je in onveilige situaties brengen. Accent heeft goede contacten met de politie, leerplicht en andere scholen over loverboys. “De school moet een veilige plek zijn”, aldus Hofman.

Heleen Haak is werkzaam bij het Scharlaken Koord in Amsterdam; een organisatie die zich bezighoudt met straatwerk, preventie, voorlichting en maatschappelijke hulpverlening rond prostitutie. Zij vertelt dat, volgens een onderzoek, 80% van de vrouwen die op de Wallen in A’dam werkt dit gedwongen doen.

De forumleden doen een oproep om waakzaam en alert te zijn op meisjes die slachtoffer (dreigen te) worden van loverboys.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie