Weer 1 miljoen voor knooppunt

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

Meebetalen aan geluidswerende maatregelen

NIJKERK - De gemeenteraad van Nijkerk is bereid 1 miljoen euro bij te dragen aan maatregelen om de leefbaarheid van Hoevelaken en Holkerveen te waarborgen als het knooppunt Hoevelaken wordt gereconstrueerd en de snelwegen A1 en A28 worden verbreed.

door Henk Brinkman

Wethouder Geert Horst moet een gelukkig man zijn. Het is de tweede keer dat hij de begrotingsbesprekingen als wethouder meemaakt. En voor de tweede keer kreeg hij 1 miljoen euro mee. Vorig jaar kreeg hij dat bedrag mee om daarmee te kunnen bijdragen aan het openhouden van de op- en afritten van Hoevelaken. Dit jaar wilde de meerderheid van de raad dit bedrag meegeven om Horst te ondersteunen in zijn onderhandelingen om de leefbaarheid van Hoevelaken en Holkerveen te waarborgen. Het geld moet worden ingebracht om vooral geluidsoverlast, maar ook fijnstof die door het autoverkeer wordt uitgestoten, te beperken.

Een wijzigingsvoorstel op de gemeentelijke begroting daartoe werd ingediend door de VVD. Boudewijn van der Woerd zei dat hij in het lobbycircuit onder partijgenoten in Amersfoort en de Utrechtse en Gelderse Staten vaak te horen kreeg wanneer Nijkerk nu eindelijk eens bereid was daar geld voor uit te trekken. Op aandringen van Aart Klompenhouwer (LB) werden de voorwaarden waaronder Nijkerk eventueel wil meebetalen aan bovenwettelijke maatregelen om geluidsoverlast terug te dringen, aangescherpt. Klompenhouwer: ,,We moeten er wel wat voor terug zien. Dat geld mag niet zomaar in de grote hoop verdwijnen.'' Als voorwaarde werd opgenomen dat ook andere partners bereid moeten zijn mee te betalen en het geld moet worden besteed aan beschermende maatregelen die specifiek voor Hoevelaken en Holkerveen gelden. Gedacht wordt aan een geluidsscherm of andere aantoonbaar effectieve maatregelen.

Wethouder Geert Horst vond het eigenlijk nog te vroeg voor dit amendement. Horst zei dat begin december de doorrekening van de nieuwe wet geluidshinder bekend worden. ,,Dan krijgt de raad een presentatie daarover met alle mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden en de kosten daarvan.'' Toen het amendement werd aangescherpt nam Horst het geld dankbaar in ontvangst.

Het CDA keerde zich, evenals vorig jaar, tegen het amendement. Hugo Doornhof: ,,Bescherming tegen geluidsoverlast hoort een wettelijke maatregel te zijn en door het rijk te worden betaald. Wij willen niet op voorhand Nijkerks belastinggeld weggeven. Dat verzwakt je onderhandelingspositie.'' Volgens Boudewijn van der Woerd wordt die juist versterkt als je bereid bent mee te betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie