Paasbijeenkomst begraafplaats

8 april 2012 om 00:00 Nieuws

Gedenkwaardige dienst op Eerste Paasdag

NIJKERK - Bij het ochtendgloren gingen eens vrouwen naar het graf van Jezus, maar vonden Hem niet meer, omdat Hij was opgestaan. Voor de vierde achtereenvolgende keer vond op zondag Eerste Paasdag een bijzondere Paasbijeenkomst plaats bij het kapelletje op het kerkhof van Nijkerk aan de Frieswijkstraat.

door Gerrit Steen

Voor de vierde keer werd op de begraafplaats, voorafgaande aan de diverse kerkdiensten, een aparte Paasbijeenkomst georganiseerd door de Raad van Kerken in Nijkerk . Dominee Jan Willem Overvliet ging voor in de dienst die om 08.30 uur begon en zo'n 25 minuten duurde. Overvliet: ,,Dichter bij de Paasgedachte kan een locatie niet staan. De begraafplaats is immers niet de laatste rustplaats maar het voorportaal voor het Rijk der Hemelen, waarbij Jezus ons ruim 2000 jaar geleden is voorgegaan na zijn wederopstanding.'' Tussen de Bijbellezing, het gebed en een korte overdenking door ds. Overvliet werden er gezamenlijk enkele liederen gezongen onder begeleiding van koperblazers van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en Concordia uit Nijkerkerveen. Na afloop werden er bloemen uitgedeeld die door belangstellenden bij het graf van een familielid, bekende of geliefde konden worden gelegd.

Druk bezocht

De dienst, die onder zonnige weersomstandigheden werd gehouden, trok ruim 250 bezoekers. Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn was er een beperkte mogelijkheid om op stoelen te zitten die speciaal voor deze gelegenheid werden neergezet. Het Paasfeest, de opstanding uit de dood van Jezus, begon dus net zoals vorige jaren in Nijkerk op de begraafplaats. Op enkele andere plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Zeist, komt men met Pasen al vele jaren samen op het kerkhof. De ervaring leert dat deze diensten zeer goed bezocht worden en het leek de organisatoren een goede gedachte om dit ook eens in Nijkerk te proberen. In 2009 vond de dienst in Nijkerk voor de eerste keer plaats op initiatief van ds. B.H. Steenwijk en dhr. H. Karelsen. En met succes, want de vorige jaren bezochten honderden belangstellenden de dienst, soms zelfs ondanks de regen. Volgend jaar zal deze dienst ongetwijfeld het eerste lustrum mee maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie