‘Het draait om vertrouwen van de klant’

26 oktober 2011 om 00:00 Ondernemend

Het is alweer 20 aar geleden dat Anton en Betsy Van Daatselaar met hun autobedrijf op de Amersfoortseweg, op de hoek met de Hooglandseweg, begonnen. Anton zorgt voor de auto’s. Betsy bemenst de receptie en doet de boekhouding en administratie.

Autobedrijf Van Daatselaar bestaat 20 jaar NIJKERKERVEEN - Het is een familiebedrijf in de ouderwetse zin van het woord. Anton van Daatselaar runt samen met zijn vrouw Betsy het bedrijf. Ook hun zoons Jasper en Dennis draaien volop mee. De één (Jasper) in de werkplaats, de ander (Dennis) in de verkoop. Daarnaast zijn er nog twee monteurs in dienst.

Anton is uit Nijkerk afkomstig, maar woont al sinds zijn jeugd in Nijkerkerveen. Betsy is wel een echte Veender. Op hun eigen, rustige manier hebben ze het bedrijf opgebouwd. Anton: ,,We zijn langzamerhand groter geworden, doorgegroeid.” Zijn zoons werken nu volop mee in het bedrijf, maar op de vraag of daarmee de opvolging is geregeld, merkt Anton op:,,Daar hebben we het nog niet zo over gehad. Ik kan ook nog wel een jaartje of tien mee, maar ze zouden het in de toekomst zelfstandig voort kunnen zetten.”

Universeel bedrijf

Anton van Daatselaar noemt zijn bedrijf een universeel garagebedrijf. ,,Klanten kunnen hier met alle auto’s terecht. We hebben geen dealerschap van een bepaald merk, maar we zijn van alle markten thuis. Ook nu de auto’s steeds meer worden uitgerust met computergestuurde apparatuur. We hebben universele uitleesapparatuur. We zijn wel sterk verwant aan automerken als Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Merken die tot dezelfde groep behoren. Daar hebben we ook de specifieke uitlees- en diagnoseapparatuur voor. Ook een hybride als de Toyota Prius kunnen we onderhouden.”

Het geheim hiervan zit in het steeds maar weer opfrissen van de vakkennis. Van Daatselaar: ,,Bij elkaar gaan we zo’n tien keer per jaar op cursus. Niet allemaal tegelijk, maar iedereen komt wel aan zoveel cursussen. Dat is ook wel nodig om je vakkennis op peil te houden. Daarnaast mogen autofabrikanten op grond van Europese wetgeving technische informatie over hun merken en modellen niet alleen voor de eigen dealers houden. Ook andere, universele autobedrijven moeten deze informatie ter beschikking hebben. Ze mogen dat niet afschermen.”

Klantvriendelijk

Service en klantvriendelijkheid, dat noemt Van Daatselaar de kracht van zijn bedrijf. ,,We zijn bijvoorbeeld elke werkdag (behalve vrijdag) tot tien uur ‘s avonds open. Als een klant zijn auto bij ons voor onderhoud heeft gebracht, hoeft hij of zij niet voor vijf uur hier te zijn om zijn eigen auto weer op te halen. Dat is soms ook met files niet haalbaar. Eén van ons is altijd ‘s avonds aan het werk. Ik heb ook altijd mijn mobiele telefoon bij me. Klanten kunnen me bij wijze van spreken 24 uur per dag bereiken als ze autopech hebben. Ik heb wel eens een klant op zondagmorgen opgehaald uit Oberhausen in Duitsland. Die was daar gestrand met pech. Kijk, ik ben op zondag ook liever thuis, maar in zo’n geval gaat de klant voor.” Bij Van Daatselaar staan leenauto’s klaar, waar de klant gratis gebruik van mag maken, afgezien van de benzinekosten.

Vertrouwen

Van Daatselaar heeft zijn klanten vooral in de regio van de Gelderse Vallei. ,,Maar dan wel uitgestrekt, hoor. We hebben klanten in Renswoude en Woudenberg, maar ook in Putten. Het zijn vaak bedrijven, die ons door de jaren hebben leren vertrouwen. Daar draait het om. Wij adverteren eigenlijk nooit. We moeten het hebben van mond-tot-mond reclame.”

Het bedrijf bestaat nu 20 jaar, maar zal dat niet vieren met allerlei acties. Anton van Daatselaar:,,Ik geloof niet in spectaculaire acties. De klanten die daarop afkomen, lopen de volgende keer weer voor een actie net zo makkelijk naar een ander. We hebben dat helemaal nooit gedaan. Wij vinden goede service belangrijker. Daarmee willen we ons onderscheiden van anderen. Als alle koeien midden in de wei gaan staan, willen wij langs de kant van het weiland gaan staan. Daarmee maak je duidelijk dat je anders bent.”

Autobedrijf Van Daatselaar

Amersfoortseweg 111a-115

3864 ND Nijkerkerveen

Tel. 033-2572646 of 06 21 55 10 09

E-mail: info@autobedrijfvandaatselaar.nl

www.autobedrijfvandaatselaar.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie