Afbeelding
Wellnhofer Designs - stock.adobe.com

Mondkapjes verplicht in Duitsland

24 juni 2020 om 07:16 Partnercontent

Wie in de zomer van 2020 naar Duitsland reist kan beter een mondkapje meenemen. Het dragen van mondkapjes is verplicht (Maskenpflicht) op veel plekken in Duitsland. Wie over de grens boodschappen gaat doen, gaat tanken in Duitsland, of het openbaar vervoer neemt moet verplicht een mondkapje dragen.

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Het dragen van mondkapjes is verplicht op alle plekken waar het lastig is om 1,5 meter afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, in de supermarkt, of in de winkel. Zelfs in horeca aangelegenheden en hotels zijn vaak mondkapjes verplicht wanneer je jezelf verplaatst. 

Ook wanneer je gaat tanken in Duitsland is een mondkapje een harde vereiste. Tijdens het tanken zelf hoeft deze niet opgezet te worden, maar tijdens het afrekenen in de tankshop wel. 

Autorijden in Duitsland, doe je mondkapje af!

Er zijn ook scenario’s waar het dragen van een mondkapje zelfs verboden is. Op het moment dat je de auto in stapt, is het verplicht om deze af te doen. Zo ben je namelijk herkenbaar wanneer je wordt geflitst voor bijvoorbeeld te hard rijden. De boete voor onherkenbaar rijden bedraagt €60. 

Wanneer je met de auto naar Duitsland gaat is het tevens belangrijk om te checken of je een milieuzone binnen rijdt. Vrijwel alle steden in Duitsland hebben tegenwoordig een Umweltzone, waar een milieusticker verplicht is. Je kunt demilieusticker Duitsland bij Dekra kopen. Wie zonder geldige milieusticker toch een groene zone binnenrijdt, riskeert een boete van minimaal €80.

Zelfgemaakte mondkapjes of kapjes van papier

De verplichte mondkapjes zorgen voor redelijk wat vragen. Zo is het vaak onduidelijk aan welke voorwaarden de mondkapjes moeten voldoen. Het belangrijkste is dat de mondkapjes neus en mond bedekken. Het is daarbij niet belangrijk of het een mondkapje van stof is, van papier, of gemaakt van een oude bh. 

In de verordening staat overigens enkel dat mond en neus bedekt moeten worden. Wie een mondkapje is vergeten, kan in dit geval ook een sjaal gebruiken. Gezichtsbedekking is verplicht voor iedereen van zes jaar en ouder.

Boetes

Wie geen mondkapje draagt waar een Maskenpflicht geldt, kan worden beboet. De hoogte van de boete hangt af van de gemeente. Zo betaal je in Aken een boete van €35 en in Munchen maar liefst €150. In Berlijn worden er dan juist weer helemaal geen boetes uitgedeeld. Geen risico lopen, draag dan altijd een mondkapje wanneer dit verplicht is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie