Afbeelding
PATRICK SIEMONS

Nijkerk kleurt oranje tegen Geweld tegen Vrouwen

26 november 2019 om 07:14 Maatschappelijk

NIJKERK Vanaf maandag 25 november kleuren de tunnel onder het spoor aan de Amersfoortseweg en de fontein op de kruising van de Frieswijkstraat en Callenbachstraat oranje. De gemeente Nijkerk vraagt hiermee aandacht voor de internationale actie tegen Geweld tegen Vrouwen. Ook het bedrijf Lightboxx maakt een statement; het gebouw langs de A28 staat in het oranje licht.

De internationale campagne heet 'Orange the World'. De Verenigde Naties hebben het initiatief genomen voor de actie '16 Days of Action against Violence' tussen 25 november en 10 december. Tijdens deze periode worden evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor de dagenraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen en andere opvallende elementen in het landschap een onderdeel van 'Orange the World'. In dat jaar deden bijvoorbeeld Time Square, de Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee. Inmiddels doen heel veel steden in meer dan 100 landen mee. Nijkerk haakt daar bij aan.

SCHRIKBARENDE CIJFERS Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70 procent. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen aan de orde. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien Nederlandse vrouwen ooit in haar leven is verkracht. Zelfs één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner. En meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Ik heb begrepen dat wekelijks gemiddeld 24 keer aangifte wordt gedaan van verkrachting. Dat is het topje van de ijsberg, want een groot deel van de slachtoffers doet nooit aangifte. Met deze schrikbarende cijfers in het achterhoofd, vind ik het belangrijk dat de wereldwijde Orange the World-campagne aandacht vraagt voor de strijd tegen dit geweld. De gemeente Nijkerk maakt dus graag dit statement."

ORANJE Namens Lightboxx zegt een woordvoerder: ,,Lightboxx zegt duidelijk NEE tegen geweld tegen vrouwen en ondersteunt daarom de internationale campagne 'Orange the World'. Om daar aandacht voor te vragen, verlichten wij voor de gemeente vanaf maandag 25 november tot 6 december de fontein op de Frieswijkstraat in Nijkerk in de kleur oranje. En niet te vergeten ons eigen pand. Daarmee laten we zien dat Lightboxx de campagne een warm hart toedraagt. Wij vinden dat iedere vrouw en ieder meisje hoort op te groeien in een wereld zonder geweld."

Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie