Huisarts Hans van Daalen en doktersassistente Vanessa Berkhout blijven vrijdag in de praktijk voor spoedgevallen.
Huisarts Hans van Daalen en doktersassistente Vanessa Berkhout blijven vrijdag in de praktijk voor spoedgevallen. Huisartsenpraktijk Nije Veste

Nijkerkse huisartsen voeren vrijdag actie in Den Haag: ‘Anders zitten we straks zonder huisartsen’

28 juni 2022 om 15:15 Zorg

NIJKERK Huisartsen in heel Nederland vragen deze week aandacht voor het verminderen van de werkdruk in hun vakgebied. Vrijdag 1 juli is de afsluitende landelijke manifestatie op het Malieveld. Ook vanuit Nijkerkse huisartsenpraktijken gaan huisartsen en collega’s naar Den Haag om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk. Dat betekent wel dat sommige huisartsenpraktijken vrijdag gesloten zijn. 

Huisarts bij de Nije Veste, Anne Marie Visser, reist vrijdag met een groep van ongeveer tien collega’s af naar het Malieveld in Den Haag ,,Deze actie gaat niet over geld, het is niet zo dat artsen meer willen verdienen. We willen aandacht vragen voor de hoge werkdruk en het tekort aan huisartsen. Het mag niet zo zijn dat mensen hierdoor zonder huisarts komen te zitten. Het is van groot belang dat we die basiszorg kunnen blijven bieden, want zonder basiszorg stort de hele zorg in.” 

De huisartsen willen zich tijdens de manifestatie ook hardmaken voor meer tijd voor de patiënt. ,,Een tien minuten consult is echt te weinig voor het leveren van goede zorg vandaag de dag. De praktijkgrootte zou dus eigenlijk kleiner moeten”, vindt Visser.

PRAKTIJK GESLOTEN De huisartsenpraktijk van de Nije Veste is vrijdag 1 juli alleen open voor spoedgevallen en blijft telefonisch bereikbaar. Voor overige afspraken is de praktijk een dag gesloten. ,,Vrijdag kun je één dag niet terecht bij je huisarts, maar stel je eens voor dat je helemaal geen huisarts hebt”, benadrukt Visser. ,,In sommige delen van ons land is dat al de situatie, omdat er geen huisartsen beschikbaar zijn. Daar moet iets aan gedaan worden.” 

De hoge werkdruk is volgens Visser een van de redenen dat het voor jonge artsen minder aantrekkelijk is geworden om huisarts te worden. ,,De complexiteit in de zorg is toegenomen, net als de werklast. Ook werk van buiten ons takenpakket komt regelmatig op ons bordje, omdat in andere delen van de zorg ook een groot tekort aan personeel is. Dat leidt er uiteindelijk toe dat huisartsen zeggen: zo houden we het niet vol.” 

GEFELICITEERD Deelname aan de landelijke manifestatie is niet de enige actie van de Nijkerkse huisartsenpraktijk. ,,Donderdag delen we bloemen uit aan patiënten, met als boodschap: ‘Gefeliciteerd, u heeft een huisarts’. 95 procent van de zorgklachten van patiënten kan worden opgelost door eerstelijns zorg, door bijvoorbeeld een huisarts of een fysiotherapeut. Als we die basiszorg niet kunnen bieden, lopen de ziekenhuizen binnen korte tijd vol. Dat mag in een land als Nederland niet gebeuren.” 

Volgens Visser zijn de patiënten van de Nije Veste inmiddels op de hoogte gesteld en waren de reacties over het algemeen positief. ,,De meeste mensen gaven aan begrip te hebben voor de situatie en wensten ons veel succes.” 

Huisarts Hans van Daalen en doktersassistente Vanessa Berkhout blijven vrijdag in de praktijk voor spoedgevallen. Speciaal voor de gelegenheid trekt Van Dalen vrijdag een supermanzorgpak aan. 

Huisartsenpraktijk Bij de Flier in de wijk Corlaer is vrijdag ook alleen bereikbaar voor spoed, evenals huisartsenpraktijk Blom en de huisartsenpraktijk in Zwartebroek. Huisartsenpraktijk Bakker aan de Spoorstraat en huisartsenpraktijk Bij de Haven zijn vrijdag gewoon geopend. Zij blijven om praktische redenen vrijdag open, maar steunen de manifestatie wel. 

Door Sanne Koudijs

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie