Huisarts Lotte Kleijer is dit weekend gevaccineerd door huisarts Wander Kars.
Huisarts Lotte Kleijer is dit weekend gevaccineerd door huisarts Wander Kars. Gezondheidscentra Nijkerk

Vaccinatie voor Nijkerkse huisartsen: ‘Stapje dichterbij het einde van deze crisis’

10 februari 2021 om 09:02 Corona

NIJKERK De Nijkerkse huisartsen zijn dit weekend allemaal gevaccineerd. Door de verwachte weersvoorspellingen werd dat prikmoment vervroegd naar de zaterdagavond. Lotte Kleijer, woordvoerster namens de Nijkerkse huisartsen, vertelt dat het een bijzonder moment was. ,,Het was heel mooi om dit zo met z’n allen te kunnen doen en het is fijn dat de eerste prik er in zit. Zo komen we weer een stapje dichterbij naar het einde van deze crisis.” 

De artsen werden zaterdag gevaccineerd in het Meander Medisch Centrum, het UMCU en het Diakonessenhuis. ,,We konden op één van de drie locaties een afspraak maken. We hebben ter plekke ook elkaar gevaccineerd. Over vier weken verwachten we de tweede vaccinatie, daarna begint de bescherming van het vaccin echt te werken.”

In Nijkerk hebben de huisartsen zelf nog geen vaccinaties uitgevoerd. De ouderen in Nijkerk die nu al wel zijn gevaccineerd, hebben via de GGD of de specialist ouderengeneeskunde de prik ontvangen. ,,We weten nog niet wanneer we zelf onze patiënten kunnen gaan vaccineren. Ik weet wel dat de 60- tot 65-jarigen op korte termijn uitgenodigd gaan worden via de huisartsenpraktijken. Helaas is er maar een beperkt aantal vaccins beschikbaar in Nederland en is onze regio nog niet aan de beurt.” Kleijer weet ook nog niet of de vaccinaties in de huisartsenpraktijken zelf plaats zullen vinden, net zoals bij de griepvaccinatie. ,,Het zou ook kunnen dat dit op een centrale plek gaat gebeuren.”

Het klaarmaken van het vaccin is een secuur werkje

SECUUR WERKJE De huisartsen is een e-learning aangeboden voor het vaccineren. ,,Er komt heel wat bij kijken bij de vaccinatie. Zo moeten we goed weten welke medicijnen iemand gebruikt die gevaccineerd wordt en of iemand corona heeft gehad. In dat geval moeten we namelijk wachten met de vaccinatie. Het klaarmaken van het vaccin is ook een secuur werkje. Ze worden niet kant en klaar aangeleverd, zoals bij het griepvaccin.” De huisartsenpraktijken worden overspoeld door vragen van patiënten die willen weten wanneer ze aan de beurt zijn voor hun vaccinatie. ,,Het is lastig dat we daar nog geen antwoord op hebben. We blijven bij al onze patiënten benadrukken hoe belangrijk het is om gevaccineerd te worden. Alle huisartsen waren bereid om gevaccineerd te worden en dat willen we ook uitdragen naar onze patiënten. Als mensen twijfels hebben over de vaccinatie, dan zijn ze welkom om dit te bespreken met ons.”

Als het moment daar is zullen de huisartsen eerst het personeel van de huisartsenpraktijk vaccineren. ,,Wij zijn als huisartsen als eersten gevaccineerd omdat we ook mensen met corona in hun thuissituatie beoordelen en daardoor tot de groep van acute zorg horen die in januari is bepaald door de overheid.”

Als mensen twijfels hebben over de vaccinatie, dan zijn ze welkom om dit te bespreken met ons

PIEK Onlangs was er een piek aan besmettingen in Nijkerk. Kleijer geeft aan dat het aantal besmettingen in de gemeente inmiddels gelukkig dalende is. ,,We hebben het na de kerstvakantie erg druk gehad met patiënten met Covid-19. In Huize Sint Jozef is er een uitbraak geweest waar wij als huisartsen ook bij betrokken waren, omdat onze patiënten daar ook verblijven”, legt ze uit. ,,Voor de bewoners daar en het zorgpersoneel is het een hele pittige tijd geweest. Wij waren er wel voor onze patiënten, maar de echte zorg lag bij het zorgpersoneel. De bewoners hebben daarnaast een aantal zware weken doorgemaakt.”

CORONASPREEKUUR Er is inmiddels geen centraal coronaspreekuur meer. Huisartsen nemen coronagevallen vaak op in een eigen coronaspreekuur in de praktijk. ,,Iedereen houdt nu een apart coronaspreekuur voor mensen met verkoudheidsklachten. We hadden tijdens de eerste golf in het voorjaar nog geen idee welke drukte ons te wachten stond en we hadden weinig beschermend materiaal. Het was dus praktischer om mensen met klachten op een centrale plek te zien, waar één arts was die een beschermend pak kon aantrekken in plaats van acht verschillende dokters. We zullen pas weer over een centraal coronaspreekuur nadenken als er wel een hoge piek komt in Nijkerk of het voor een praktijk niet goed meer te managen is.”

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie