Afbeelding
Google Maps

Houthandel/-zagerij gelegaliseerd onder harde voorwaarden

2 december 2019 om 06:55 Zakelijk

NIJKERK Een deel van het perceel Slichtenhorsterweg 67 in Nijkerkerveen mag worden ingericht als houthandel/-zagerij. Met dit besluit wordt de handhavingszaak tijdelijk opgeschort tot 1 juli 2020. Het gaat om een dwangsom van 25.000 euro ineens.

Wijnand Kooijmans

Op het terrein is sinds lange tijd een rundveehouderij gevestigd. In 2012 is voor de achterzijde van het perceel vergunning verleend voor de bouw van een schuur van 1.250 vierkante meter. Aansluitend is vergunning afgegeven om 350 vierkante meter van deze schuur te gebruik als opslag.

BEDRIJF In en rondom deze schuur is houthandel/-zagerij Bouwman en Van Dijk ontstaan. Het bedrijf verzaagt de bomen tot planken die ter plekke worden verkocht, klooft en verkoopt haardhout en verkoopt op deze plek gefabriceerde tuinmeubelen en aanverwante producten. De omvang is inmiddels 1250 vierkante meter en kan daarom, zo zegt het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders, niet meer worden gezien als een nevenactiviteiten van het agrarisch bedrijf.

Dat is in strijd met het bestemmingsplan en reden voor het college handhavend op te treden. Onder de huidige omstandigheden wil het college het bedrijf niet legaliseren. De gang van zaken heeft geleid tot het voeren van diverse procedures. Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd die kunnen leiden tot een oplossing.

OPKOPEN Als voorwaarde stelt het college dat de houthandel/-zagerij elders een volwaardig agrarisch bedrijf moet opkopen en vervolgens moet worden gesaneerd. Hiermee wordt een substantiële milieuwinst behaalt voor de gemeente Nijkerk en de regio Food Valley. Het bestemmingsplan Buitengebied wordt herzien waarvan zowel de huidige locatie als de nieuw aan te kopen locatie onderdeel van worden.

Gekeken is nog of de houthandel/ -zagerij kon worden verplaatst naar het bedrijventerrein De Flier. Maar het college vindt dit niet gewenst. De zoektocht naar een mogelijke locatie op een bestaand bedrijventerrein in Nijkerk of omgeving heeft geen resultaat opgeleverd.

BELEID Volgens wethouder Wim Oosterwijk is het meewerken aan legalisering nu mogelijk, omdat het beleid is gewijzigd ten opzichte van 2016. Toen was vanuit de geldende regelgeving alleen handhavend optreden mogelijk. Het beleid is gewijzigd van 'nee, tenzij' naar 'ja, tenzij'. Uiteindelijke doel is dat er minder vierkante meters aan bebouwing komt te staan. Voor de eigenaar betekent het een voordeel dat men op de huidige plek mag blijven zitten. Dat weegt op tegen de strenge voorwaarden van het college.

advertentie
advertentie