Afbeelding
Harry Koelewijn

Reconstructie Oranjelaan en Hoefslag in Nijkerk is officieel begonnen

19 oktober 2022 om 13:21 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

NIJKERK Met het weghalen van het beeld van Inka Klinckhard op het Willem Alexanderplein in Nijkerk heeft wethouder René Windhouwer woensdag het startsein gegeven voor de reconstructie van de Oranjelaan en Hoefslag. Als alles volgens planning verloopt, moeten de werkzaamheden medio 2023 klaar zijn.

Belangrijk onderdeel van de reconstructie is het terugbrengen van de maximum snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur. De rijbaan wordt teruggebracht naar zes meter. De werkzaamheden voorzien ook in de aanleg van gelijkwaardige plateaus en drempels.

OV-FIETSEN Windhouwer greep de starthandeling woensdagochtend aan om een beroep te doen op de Nederlandse Spoorwegen. Hij vindt dat de OV-fietsen terug moeten keren bij het Nijkerkse station en dat reizigers hier ook weer een kopje koffie of thee moeten kunnen drinken, zoals lang wel het geval is geweest. ,,Daarmee wordt een extra bijdrage geleverd aan de bevordering van het gebruik van het openbaar vervoer.”

BEELD Het beeld van Klinckhard verkeert in slechte staat en wordt volledig opgeknapt om daarna op een iets andere locatie aan het Willem Alexanderplein terug te keren. Het beeld werd in 1969 geplaatst en symboliseert een jeugdige krachtmeting en staat symbool voor de groei van de stad. De kunstenares werd geboren in Duitsland, maar bracht het merendeel van haar leven door in Nederland. Van 1965 tot 1982 was ze woonachtig in Nijkerk. Bij de reconstructie wordt ook het fonteintje weer tot leven gebracht dat al enige tijd droog staat.

VEILIGHEID Windhouwer vindt het belangrijk om bij de start van de reconstructie stil te staan. Met name omdat er bij buurtbewoners veel zorgen bestaan over de verkeersveiligheid van de Oranjelaan en de Hoefslag. Het doel van de werkzaamheden is dan ook om die verkeersveiligheid aanzienlijk te verbeteren. Het gebied wordt door de wethouder gezien als de entree naar de stad.

Volgens hem wordt alles in het werk gesteld om de overlast tot een minimum te beperken. Het kan echter niet volledig worden voorkomen dat automobilisten en fietsers soms om moeten rijden. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer. Bussen kunnen enige tijd niet via de vaste route rijden, waardoor pendelbussen moeten worden ingezet. De kosten daarvan komen voor rekening van de gemeente Nijkerk.

Volgens Windhouwer is er best intensief gesproken met de aanbieder van het openbaar vervoer. De gemeente zet vol in op de verbetering van de verkeersveiligheid, maar wilde ook de route via de Oranjelaan behouden. Dat heeft ertoe geleid dat het plan op enkele punten is aangepast.

TWEE MILJOEN Prijsstijgingen, maar ook de aanpassing van het plan, zorgen ervoor dat de totale kosten inmiddels worden geraamd op zo’n de twee miljoen euro. Dat is 580.000 euro meer dan aanvankelijk gedacht. Het college van burgemeester en wethouders is echter van mening dat uitstel van de werkzaamheden geen optie is. De verharding van beide wegen verkeert in slechte staat.

De inspraak van omwonenden heeft er ook toe geleid dat de parkeerplaatsen voor het appartementencomplex op het Willem Alexanderplein uiteindelijk terugkeren. Daarbij worden ook enkele invalide parkeerplaatsen aangelegd, omdat die tot nu toe ontbreken. 

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie