Afbeelding
Harry Koelewijn

Extra parkeerplaatsen in plan voor reconstructie Oranjelaan

10 mei 2022 om 16:00 Verkeer en vervoer

NIJKERK Ingediende zienswijzen hebben geleid tot een beperkte aanpassing van het plan voor de reconstructie van de Oranjelaan, Willem Alexanderplein, Stationsweg en Hoefslag. Het gaat vooral om enkele extra parkeerplaatsen die worden toegevoegd aan het Willem Alexanderplein ten behoeve van de bezoekers van het gezondheidscentrum. 

Daarnaast beperken de aanpassingen zich voornamelijk tot het verbeteren van de toegang naar panden. Het te reconstrueren tracé is een belangrijke verkeersader die grenst aan het centrum van Nijkerk. Momenteel worden de wegen onnodig gebruikt door doorgaand verkeer als verbinding naar Barneveld en Putten. Bij de reconstructie wordt de snelheid verlaagd van 50 naar maximaal 30 kilometer per uur. De openbare ruimte wordt verder duurzaam ingericht en het stationsplein en het parkeren worden beter aangekleed. De inrichting sluit aan bij de uitstraling van de binnenstad.

EXTRA KOSTEN Voor de uitvoering van de plannen is 1,4 miljoen euro beschikbaar. De prijzen van materialen en grondstoffen zijn door de nasleep van corona en de oorlog in Oekraïne instabiel. Dat maakt dat de aanbesteding hoger kan uitvallen dan dit bedrag. Een eerste raming laat zien dat het gaat om 400.000 euro extra. Door het doorvoeren van kostenbesparende maatregelen wordt getracht dit in de hand te houden. Nu het ontwerp definitief is, wordt een raming van de kosten opgesteld. De plannen worden ook sterk beïnvloed door de beschikbaarheid materialen. Dat kan betekenen dat de uitvoering wordt vertraagd. 

In de week van 18 en 19 juni is er geen treinverkeer tussen Amersfoort en Zwolle. Die tijd wil de gemeente graag benutten om de werkzaamheden aan de spoorwegovergang en het kruisingsvlak Spoorstraat-Stationsweg-Oude Barneveldseweg te realiseren. De gefaseerde aanleg van de overige delen vindt plaats vanaf september. Medio 2023 moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie