Afbeelding
Pixabay

Inwoners en partijen mogen reageren op plannen voor windmolens op grens met Nijkerk

17 februari 2023 om 15:37 Politiek

NIJKERK De provincie Utrecht heeft twee locaties voor windmolens op het oog, die grenzen aan het grondgebied van Nijkerk. Partijen en inwoners van de gemeente Nijkerk kunnen bij de provincie Utrecht hun mening geven, zo geeft wethouder René Windhouwer aan. De eerste locatie ligt tegen de grens van Hoevelaken aan, de tweede tussen de wijk Vathorst in de gemeente Amersfoort en de wijk Corlaer in Nijkerk.

Naast de provincie Utrecht heeft ook de provincie Gelderland een Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage gelegd. In de onderzoeksagenda staat hoe de provincies de milieueffecten van verschillende locaties voor windparken en zonnevelden gaan onderzoeken. Dit is de start van het planMER-traject voor het windbeleid van de provincie Gelderland en Utrecht. De twee zoeklocaties die de gemeente Nijkerk al op het oog heeft (aan de rand van de wijk Corlaer en aan de Smidspol), worden meegenomen in de planMER van de provincie Gelderland. In Utrecht zullen ook locaties in de gemeente Amersfoort en Bunschoten worden onderzocht.

ONDERZOEKEN

De onderzoeken van zowel Utrecht als Gelderland naar de haalbaarheid van deze locaties moeten eind dit jaar bekend zijn. Het gaat dan om de mogelijkheden op beide locaties en houdt niet direct een besluit tot plaatsing in. Dat vraagt om aanvullend onderzoek van de provincie en nadere besluitvorming. De wethouder heeft onder meer de stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar geïnformeerd over de plannen, die ook bekend zijn bij de provincie Utrecht.

WINDTURBINES

In het verleden was deze stichting al fel tegen de plannen, van de gemeente Amersfoort, om windturbines te plaatsen in de omgeving van het knooppunt Hoevelaken. Dit is mogelijk de locatie die ook nu in beeld is. De stichting wil, naast al het lawaai en de luchtvervuiling van het knooppunt zelf, niet geconfronteerd worden met nog meer storende geluidsbronnen. Zoals windturbines.

STOREN AAN ONTWIKKELINGEN

Utrecht is één van de provincies met de minste windmolens. Om daar verandering in aan te brengen dreigt het college van gedeputeerde staten nu zelf locaties aan te wijzen. Inwoners van de gemeente Nijkerk hebben al enkele keren aangegeven zich te storen aan ontwikkelingen rondom het grondgebied van hun gemeente, zonder zich daarin gehoord te voelen. Het gaat dan onder meer om de komst van een Skaeve Hus aan de rand van Hoevelaken.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie