Afbeelding
Pixabay

27 kandidaten voor klankbordgroep windmolens; weerstand bij bewoners

22 februari 2022 om 11:37 Natuur en milieu

NIJKERK Bij de gemeente Nijkerk hebben zich 27 kandidaten aangemeld voor de klankbordgroep die mee moet praten over de criteria voor de plaatsing van windmolens en zonnevelden op Nijkerks grondgebied.

Dat aantal wordt eigenlijk te hoog gevonden, zo zegt projectleider Erik Zweers. Maar het is aan de klankbordgroep zelf om te bepalen aan welke criteria de leden moeten voldoen en dus ook uit hoeveel leden de klankbordgroep uiteindelijk gaat bestaan. 

BEZWAREN Tegen de plannen voor de plaatsing van twee windmolens en zonnevelden op Nijkerks grondgebied zijn in totaal 228 zienswijzen (bezwaren) ingediend. De kritiek van mensen die een bezwaar hebben ingediend is dat de procedure niet democratisch is en bewoners niet goed bij de besluitvorming worden betrokken. Maar ook dat de inwoners te laat en maar summier informatie is verstrekt, waardoor het idee is ontstaan dat de gemeente de besluitvorming erdoor wil drukken.

Het gaat om onderzoek naar de plaatsing van twee windmolens. Voor deze twee windmolens zijn als zoekgebieden de rand van de wijk Corlaer en Smidspol aangewezen. Met name de eerste locatie stuit op veel verzet.

PROCES Dat heeft er in geresulteerd dat bewoners - met name uit de wijk Corlaer - en ondernemers nu wel worden meegenomen in het proces. Op basis daarvan zal uiteindelijk de raad een besluit moeten nemen. Inspreker Andre van Ark vindt dat het nog steeds bij de gemeente ontbreekt aan duidelijkheid over wat acceptabel is bij de realisering van de plannen. Of het bijvoorbeeld acceptabel is dat niet met de ramen open kan worden geslapen of dat men voortdurende het idee heeft dat de wasmachine in huis staat te draaien.

Volgens projectleider Erik Zweers wordt geprobeerd alle effecten zo goed mogelijk in beeld te brengen en moeten daarna de keuzes worden gemaakt wat het zwaarst moet wegen. Dan kan bijvoorbeeld de gezondheidsnorm zijn in relatie tot geluid.

SNELWEG A28 Door Niels Staal (VVD) wordt aangegeven dat veel inwoners van de wijk Corlaer aangeven nu al geluidsoverlast te ervaren van de snelweg A28. Aangegeven wordt dat dit meegenomen kan worden in het totale onderzoek en dat daarbij ook naar een passende oplossing kan worden gezocht.

NORMEN Op dit moment staat het de gemeente nog vrij om eigen keuzes te maken rond de normen die gelden voor plaatsing van de windmolens. Dat kan alleen doorkruist worden door een eventueel besluit van de Raad van State die normen dwingend oplegt. Tot nu heeft het hoogste rechtscollege dit niet gedaan.

De verwachting is dat de gemeenteraad in mei of juni een voorstel kan worden gedaan ten aanzien van de reikwijdte en detailniveau van de noodzakelijke milieueffectrapportage. Het duurt zeker tot eind 2023 tot het gehele proces kan worden afgewikkeld door een raadsbesluit.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie