Afbeelding
Foto door Marcus Aurelius via Pexels

Verschillende soorten rolstoelen en welke het beste bij jou past

17 april 2023 om 15:21 Partnercontent

Wanneer je wat minder goed te been bent, dan biedt een rolstoel uitkomst. Zelf op jonge leeftijd kan het dus al voorkomen dat je genoodzaakt bent je voor een bepaalde periode of misschien zelfs wel de rest van je leven, middels een rolstoel te verplaatsen. Hoe fijn is het dan dat je niet alleen een mooie, maar ook de beste rolstoel hebt om jezelf mee van A naar B te kunnen verplaatsen? In dit artikel bespreken we daarom niet alleen welke verschillende soorten rolstoelen er allemaal zijn, maar gaan we ook dieper in of waar je allemaal op moet letten om er uiteindelijk voor te kunnen zorgen dat je een rolstoel vindt die perfect bij je past.

Klassieke (handbewogen) rolstoel

De klassieke, ook wel handbewogen rolstoel is een rolstoel die we doorgaans het meest voorbij zien komen. Een handbewogen rolstoel is een rolstoel die wordt voortbewogen door de gebruiker zelf, door middel van handgrepen aan de achterkant van de rolstoel. Deze rolstoelen zijn geschikt voor mensen die een goede arm- en handfunctie hebben en zelfstandig in staat zijn om de rolstoel te duwen. Deze rolstoelen zijn meestal licht en wendbaar, waardoor ze gemakkelijk te manoeuvreren zijn in krappe ruimtes en smalle doorgangen. Ze hebben doorgaans een eenvoudig ontwerp en zijn gemakkelijk te onderhouden. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, variërend van standaard modellen tot meer gespecialiseerde rolstoelen met verstelbare zit- en rugleuningen of beensteunen.

Elektrische rolstoel

Elektrische rolstoelen zijn een goede optie voor mensen die niet in staat zijn om een handbewogen rolstoel voort te duwen of die minder kracht hebben in hun armen. Deze rolstoelen worden aangedreven door een elektromotor en hebben een joystick of een ander bedieningsmechanisme om de rolstoel te besturen. Elektrische rolstoelen zijn meestal groter en zwaarder dan handbewogen rolstoelen en hebben vaak een hogere zitpositie. Ze hebben echter het voordeel dat ze de gebruiker minder belasten en minder fysieke inspanning vereisen, wat de gebruiker meer energie geeft om deel te nemen aan activiteiten en om langer te kunnen zitten. Bij het kiezen van een elektrische rolstoel is het belangrijk om te kijken naar factoren zoals de batterijduur, het gewicht en de grootte van de rolstoel en of deze geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik.

Met de rolstoel op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat, is het voor de meesten vanzelfsprekend dat ze zich alleen druk maken over de koffer en of ze alles wel bij zich hebben. De beste getinte dagcrème in de toilettas om een droge huid van het zonnen tegen te gaan en natuurlijk ook de rest van je spullen. Ben je minder mobiel en ben je genoodzaakt de rolstoel mee te nemen, dan zit het net even anders. Met een rolstoel op vakantie gaan kan namelijk nogal een uitdaging zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Er zijn veel mogelijkheden en accommodaties beschikbaar die rekening houden met de behoeften van mensen met een beperkte mobiliteit. Het is belangrijk om bij het boeken van een vakantie rekening te houden met de toegankelijkheid van de accommodatie en de omgeving, zoals de aanwezigheid van rolstoelvriendelijke paden en toegang tot openbaar vervoer. Zo kun je dus ook wanneer je in een rolstoel zit prima op vakantie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie