Afbeelding
Afbeelding van David Mark via Pixabay

Bezienswaardigheden in Nijkerk die je moet zien

1 december 2022 om 14:58 Partnercontent

Een toch onbekende stad, waar toch veel geschiedenis ligt en veel te doen is. Nijkerk is een sfeervolle, oude stad die zijn naam te danken heeft aan de bouw van een nieuwe kerk in het dorpje in de 13e eeuw. In 1413 kreeg het dorpje stadsrecht. Als je een dagje niks te doen hebt, is het de moeite waard om het bewandelen van de Veluwe te combineren met een dagje naar Nijkerk.

Stoomgemaal Arkemheen

Stoommachines worden voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt. Rond 1882 is zo’n stoommachine ingezet om het stoomgemaal Arkemheen te bouwen. Dit stoomgemaal nam de taak van een nabijgelegen molen over. Het werd ingezet om de polders rondom het gebied leeg te pompen, om het land te kunnen gebruiken. Om het stoomgemaal te eren, wordt het gebouw goed onderhouden. Alleen de meubels in het pand zijn vervangen door nieuwe meubels, bijvoorbeeld een leolux eetkamerstoel.

De Nijkerk

Zoals eerder genoemd heeft Nijkerk zijn naam te danken aan de centrale kerk die in de 13e eeuw werd gebouwd. De St. Catharinakerk is in 1540 weder opgebouwd na een brand en heeft daarmee haar uiteindelijk uiterlijk gekregen. De kerk is opgebouwd volgens een klassieke, gotische indeling. Het bestaan uit een middenschip, twee zijbeuken en een koor. De kerk is het centrale punt van Nijkerk en is van grote afstanden goed te zien. De kerk is nog steeds het hoogste gebouw in Nijkerk. Er zijn nog regelmatig kerkdiensten die plaatsvinden om de stadsbewoners bij elkaar te brengen uit naam van het protestantse geloof. Naast het oude meubilair in de kerk, zijn er in de modern ingerichte kamers meubels te vinden zoals een leolux salontafel.

De wijngaard aan de Breede Beek

Na een dag op pad te zijn geweest kun je heerlijk ontspannen bij de wijngaard aan de Breede Beek. Deze lokale wijngaard biedt een perfecte plek om even tot rust te komen. Ook worden er leuke rondleidingen gegeven, waarin je wordt meegenomen over de hele gaard. Met een gids krijg je uitleg over de processen van het wijn maken, van product tot resultaat. De hele rondleiding is in groepsverband en duurt ongeveer twee uur. Na de rondleiding is er uitgebreide mogelijkheid om bij het wijnhuis te proeven. Ook kan je even rustig zitten en de voeten rust geven. Doe dit bijvoorbeeld op Montel banken.

Cultureel

Nijkerk heeft ook verschillende musea die je kan bezoeken, om de culturele kant van Nijkerk te ontdekken. Hier is bijvoorbeeld museum Nijkerk in de stad te vinden. Dit museum heeft verschillende en veranderende tentoonstellingen. Sommige gaan over de geschiedenis van de stad, andere hebben een meer moderne stijl. Voor ieder iets om van te genieten en altijd een nieuwe verrassing. 

Nijkerk is een verrassend leuke stad. Neem vooral de tijd om de sfeer te proeven en door de stad te lopen. Het oude centrum is op zichzelf al een museum en de moeite waard om te bekijken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie