Afbeelding
Adobe Stock

Zo houd je een overleden dierbare dichtbij

19 januari 2023 om 14:45 Partnercontent

Na het overlijden van een dierbare zoeken nabestaanden naar mogelijkheden om hen dichtbij te houden. Mogelijk wordt een dierbare op een begraafplaats in de buurt begraven, wat je de kans biedt hem of haar regelmatig te bezoeken. Neem eens een bloemetje mee, om het graf mooi te houden! Er zijn grafstenen waarbij het graf bedekt kan worden met vaste planten. Kies voor de planten die de overleden dierbare zelf in de tuin had staan. In het geval van een crematie, kun je ervoor kiezen de urn voorlopig in huis te houden. Een alternatief is het uitstrooien van de as op een plek, waar je regelmatig komt of bijvoorbeeld goede herinneringen aan hebt. Een derde optie is het laten maken van een ketting met foto. Een ketting met foto is overigens niet alleen interessant na het overlijden van een dierbare; geef er bijvoorbeeld ook een cadeau aan een oma of opa. Ze vinden het fijn om de (klein)kinderen dichtbij te hebben.

As van overledene verwerken in een sieraad 

Niet iedereen vindt het even prettig om de urn van een overleden dierbare in huis te hebben. Daarbij kan er discussie ontstaan, wanneer je samen met andere nabestaanden gaat over het behoud van de urn. Mogelijk wil niet alleen jij de urn in huis hebben, maar ook een broer of zus. Een goede oplossing is de keuze voor ashangers, voor aan een ketting. Deze hangers worden gevuld met een klein deel van de as uit de urn. Zo heb je de overleden dierbare altijd dichtbij. De ashangers zijn dermate klein, dat er meerdere gevuld kunnen worden. Zo heeft iedere nabestaande een dierbaar sieraad. Het resterende deel van de as kan elders worden uitgestrooid. Heb jij er al een bestemming voor?

Verschillende modellen ashangers 

De ashangers worden in tal van verschillende varianten aangeboden. Het maakt dat je vrijwel zeker een ashanger vindt, die past bij jouw persoonlijke smaak.

Zoek een plek om de overledene te herdenken

Bij het uitstrooien van de as heb je verschillende mogelijkheden. Het wordt vaak als zeer prettig ervaren, wanneer men een plek heeft om de overleden dierbare te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan een boom in een groot park, een plek aan de kust of bijvoorbeeld een plek ergens tussen de weilanden in je directe omgeving. Het vormt een plek om je even terug te trekken en los van anderen tegen een overledene te praten. In zware periodes in je leven kan dat lucht geven. Kiest men voor een begrafenis, dan vormt het graf van de overledene de plek om hem of haar op te zoeken. Wist je dat het ook mogelijk is om de urn op sommige begraafplaatsen bij te laten zetten?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie