Afbeelding
Uitvaart

Uitvaart in juli, wat is er gewijzigd?

13 juli 2020 om 15:10 Partnercontent

Nederland is nog steeds in de ban van het coronavirus, maar toch is er inmiddels alweer wat meer ‘lucht’ dan de afgelopen maanden. Zo zijn horecagelegenheden bijvoorbeeld alweer enige tijd open. Ook mogen we inmiddels alweer met honderd mensen bij elkaar komen, mits we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. De aangepaste maatregelen hebben ook gevolgen voor uitvaarten. Ben je benieuwd wat er gewijzigd is met betrekking tot uitvaarten in juli? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten in dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Hoeveel personen zijn er welkom?

Tot 30 juni mochten er bij een uitvaart maximaal 30 personen aanwezig zijn. Dit aantal was overigens alleen toegestaan wanneer zij onderling 1,5 meter afstand van elkaar konden houden. Indien dit niet mogelijk was, moest men genoegen nemen met minder gasten. Inmiddels zijn er weer meer mensen welkom bij een uitvaart. Indien de uitvaart binnen plaatsvindt, mogen er maximaal 100 personen aanwezig zijn. De 1,5 meter-regel geldt echter nog steeds. Is de locatie van de uitvaart niet geschikt om met 100 personen 1,5 meter afstand van elkaar te houden? Dan moet je genoegen nemen met minder gasten. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een grotere locatie voor de uitvaart.

In de buitenlucht zijn de regels iets anders. Zo mag je voor een uitvaart in de buitenlucht bijvoorbeeld 250 gasten uitnodigen. De 1,5 meter-regel is ook bij een uitvaart buiten nog steeds van kracht. Buiten is het doorgaans alleen een stuk makkelijker om voldoende afstand van elkaar te houden. Vandaar dat besloten is dat er bij een uitvaart in de buitenlucht meerdere personen welkom zijn.

Is koffie en cake alweer mogelijk?

Aangezien horecagelegenheden hun deuren enige tijd noodgedwongen moesten sluiten, was het na afloop van een uitvaart niet mogelijk om ergens koffie of thee te drinken en een plak cake te eten. Bovendien was catering niet toegestaan. Ook de regels op dit gebeid zijn inmiddels weer enigszins versoepeld. Heb je met een uitvaartverzekering bijvoorbeeld geregeld dat gasten koffie en cake krijgen? Dan is dit inmiddels gewoon weer mogelijk. Je kunt na de uitvaart ook weer samenkomen met de gasten in een horecagelegenheid. Hier geldt echter ook gewoon dat gasten 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, tenzij zij uit hetzelfde huishouden komen.

Hoe zit het met condoleren?

Voorafgaand aan een uitvaart wordt er vaak een condoleance gehouden. Dit kan op de dag zelf zijn, maar ook op de avond voor de dag van de uitvaart. Net als voor een uitvaart geldt dat er ook bij een condoleance inmiddels weer 100 personen aanwezig mogen zijn, mits zij voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Dit is prettig, want hierdoor kunnen meer mensen afscheid nemen van een dierbare.

Vergeet echter niet dat het nog steeds niet is toegestaan om elkaar de hand te schudden. Dit is een gebruikelijk ritueel bij condoleren, maar dit mag dus niet. Als alternatief kun je een hand om jouw hart leggen om je medeleven te betuigen. Als nabestaande van een overleden persoon kun je er daarnaast voor kiezen om een online condoleance of een online herdenkingspagina te openen. Hier kunnen genodigden foto’s, verhalen en filmpjes van de overleden persoon met elkaar delen. Op deze manier kun je toch met veel personen een overleden dierbare herinneren.

Suggesties

Een uitvaart ziet er hedendaags anders uit. Sommige gebruiken en rituelen kunnen in deze tijd gewoon even niet. Gelukkig is er uiteraard ook nog een hoop wel mogelijk, kijk hier voor meer informaties en suggesties omtrent uitvaarten en rouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie