Afbeelding
Foto: Pixabay

Bestrating legverbanden

28 november 2022 om 11:01 Partnercontent

Legverbanden. Een ander woord voor de manier waarop je de tegels legt. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dat is niet erg, maar het kan de ruimte ontzettend beïnvloeden. Lees hier over de verschillende soorten legverbanden en welke de juiste is voor jouw terras of oprit.

De stratenmaker 

Toch fijn dat er zoveel woorden zijn waarbij je niet hoeft te gokken wat het is. Een stratenmaker: iemand die straten maakt. Maar natuurlijk blijft het niet zo simpel, want dat is niet het enige wat deze vakman doet.

Naast straten worden er ook erven, pleinen en stoepen aangelegd of gemaakt door de stratenmaker en kiezen ze voor de juiste materialen zodat er een nette en vlakke ondergrond ontstaat. Dit wordt zowel handmatig gedaan als met machines. Wanneer je een stratenmaker inhuurt kun je kiezen uit verschillende soorten bestrating. Denk hierbij aan keramische bestrating, betonklinkers, stapelblokken of legverbanden. Weet je niet welke keuze het beste is? De stratenmaker kan je hier mee helpen.

Verschillende soorten legverbanden

Wanneer je er voor kiest een straat aan te leggen met legverband kom je voor de volgende keuze te staan. Namelijk welke soort legverband ga je toepassen?

Het is nu al een paar keer genoemd, maar het kan zijn dat je nog steeds het verband niet hebt gelegd. Het gaat hierbij namelijk om een legpatroon voor tegels met als doel dat de uitstraling van een ruimte beïnvloed wordt. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten legverbanden en hieronder vind je er een aantal op een rijtje.

Blokverband. Het legpatroon waarbij meerdere, vaak twee, tegels samen één blok vormen. Denk aan een vloerparket uit de jaren 30’. Er worden als het ware vierkanten gemaakt en deze kunnen zowel horizontaal, verticaal of diagonaal verspringen.
Elleboogverband. Weer zo’n logisch woord. Dit patroon ziet er namelijk uit als een elleboog. Hierbij staan de klinkers óf horizontaal, óf verticaal en dit wordt afwisselend gedaan. Dit maakt de plaatsing makkelijk.
Halfsteensverband. Deze is misschien wel het voor de hand liggendst en komt het meeste voor. Het komt vooral voor bij rechthoekige tegels. Deze worden zo gelegd dat het telkens een halve tegel verspringt.
Visgraatverband. Word je bestrating intensief gebruikt? Het visgraatmotief is dan uitermate geschikt. De tegels worden dan namelijk in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd en dit zorgt ervoor dat het erg stabiel blijft.
Keperverband. Denk visgraatverband, maar dan 90 graden gedraaid. Deze wordt vaak gebruikt bij drukke straten en andere plekken waarbij het intensief gebruikt wordt, omdat het net als de visgraat erg stabiel is.
Molenwiekverband. Hierbij wordt een vierkante steen in het midden omringd door vier langwerpige stenen. Het is ook vaak het geval dat deze middelste steen er echt uitspringt door middel van een andere kleur. Het resultaat lijkt dan op het wieken van een molen. 

De beste keuze voor jou

Niet elk legverband is geschikt voor elk soort bestrating. Zo is er bijvoorbeeld al genoemd dat een visgraat motief of een keperverband erg geschikt is voor bestrating die intensief gebruikt wordt.

Natuurlijk is dat niet verplicht, en kun je deze ook prima plaatsen op een plek waar niemand ooit loopt, maar dit geeft wel aan dat de keuze niet zomaar gemaakt is.

Er zijn nog een aantal tips die je mee kan nemen in je besluit. Zo is een elleboogverband bijvoorbeeld erg geschikt voor een oprit omdat het een sterk effect geeft en het gewicht van een auto makkelijk kan dragen. Daarnaast is een blok- of halfsteensverband ideaal voor een terras omdat het gemakkelijk recht afgewerkt kan worden.

Kun je niet kiezen? Dat is niet erg. Je hebt namelijk ook de keuze om ze te combineren. Daarnaast kun je ook nog de keuze maken verschillende kleuren tegels samen te voegen voor een speels effect.

En spreekt geen van deze jou aan? Dan kun je ook nog zelf aan de slag om een eigen patroon te bedenken.

Meer lezen over straatwerk? Kijk eens op Stratenmakers.in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie