Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe extra te sparen voor je pensioen? 4 tips!

7 november 2022 om 14:05 Partnercontent

Wanneer je denkt aan sparen, denk je misschien niet meteen aan je pensioen. Toch is het verstandig om al vroeg te beginnen met het opzij zetten van geld voor later. Hoe meer je namelijk spaart, hoe meer geld je later tot je beschikking hebt. In dit artikel geven we je 4 tips die je kunnen helpen om extra te sparen voor je pensioen.

1. Begin vroeg met sparen

Hoe vroeger je begint met sparen, hoe meer geld je later tot je beschikking hebt. Wanneer je later in het leven begint met sparen, heb je minder tijd om geld opzij te zetten en zal je uiteindelijke pensioenbedrag lager uitvallen. Probeer daarom al vroeg in je leven te beginnen met sparen voor je pensioen.

2. Zet automatisch geld opzij

Als je iedere maand een vast bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening, hoef je hier niet eens meer aan te denken. Dit bedrag is dan gelijk afgeschreven voordat je het uit kan geven en je merkt er dus niets van in je dagelijkse leven. Op deze manier spaar je makkelijk en snel extra voor je pensioen.

3. Maak gebruik van fiscale regelingen

Er zijn verschillende fiscale regelingen die je kunnen helpen bij het sparen voor je pensioen. Zo kun je als ondernemer gebruik maken van de Fiscale Oudedagreserve (ODR). Dit is een regeling waarmee ondernemers een deel van de winst kunnen reserveren voor hun pensioen. Dit gereserveerde bedrag zet je om in bijvoorbeeld lijfrente of banksparen en laat je na je pensioen uitkeren. Pas op dat moment betaal je belasting over het bedrag. Een andere manier om gebruik te maken van fiscale regelingen is door te sparen in een lijfrenteverzekering. Bij deze verzekering betaal je via je maandelijkse premie een bedrag in dat wordt belegd. Na je pensioen kun je dan een deel of het hele bedrag uitkeren. Hoeveel je kunt uitkeren, is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering.

4. Investeren in vastgoed of cryptocurrencies

Als je geld hebt dat je niet meteen nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om te investeren in vastgoed. Wanneer je vastgoed koopt, is er altijd wel een kans dat de waarde ervan toeneemt. Op deze manier kun je dus geld verdienen met je vastgoed en hiermee extra sparen voor je pensioen. Houd wel rekening met de risico’s van investeren in vastgoed. De waarde van vastgoed kan namelijk ook dalen en je kunt je geld dus kwijtraken. Een andere investering die je kunt overwegen, is het kopen van cryptocurrencies. Cryptocurrencies zijn digitale valuta die steeds meer waarde krijgen. Je kunt bijvoorbeeld apecoin kopen en deze bewaren totdat ze in waarde zijn toegenomen. Op deze manier kun je geld verdienen met je cryptocurrencies en dit gebruiken om extra te sparen voor je pensioen. Je kunt natuurlijk ook altijd nog in andere munten investeren, zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ada

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie