Afbeelding
(c) Pavla | Dreamstime.com

Je eigen fruit kweken

16 februari 2021 om 13:00 Partnercontent

Wanneer je fruitbomen in de tuin hebt, dan wil je natuurlijk ook zelf vers fruit kunnen kweken. Je denkt wellicht dat fruitbomen altijd wel fruit produceren, maar daarvoor is een onderdeel essentieel: een goede bestuiving van je fruitbomen. Fruitbomen produceren stuifmeel, dat op de bloemen of bloesem van andere fruitbomen terecht moet komen om bestuiving te bewerkstelligen. Wanneer de bestuiving gelukt is, zullen je fruitbomen ook vruchten groeien. Maar hoe kan je zorgen voor een goede bestuiving? Dit gebeurt meestal van zelf met behulp van bijen.

Soorten appels

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van een appelboom. Ten eerste is het goed om te bepalen wat voor smaak de appel moet hebben. Wil je zure appels? Of wil je liever zoete appels zoals een ‘Jonagold’? Gebruik je de appels liever voor een moes, stoof of gewoon als tussendoortje?

Elke appelboom is verschillend en heeft haar eigen specifieke eigenschappen en geeft ook haar eigen soort appels. Je kunt de eetbare appelboom in twee verschillende soorten indelen de moesappel en de handappel. De moesappel is vaak groter en zuurder, heerlijk en perfect geschikt voor een zelfgemaakte appelmoes. De handappel daarentegen zijn de bekendste appelboom rassen. Er zijn onwijs veel soorten en smaken te onderscheiden, vraag advies aan je kwekerij welke boom het best bij jouw voorkeur past.

Laag of hoogstambomen, hoe kies je de juiste vorm?

Verder is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de boom en hoeveel ruimte de boom in de toekomst gaat innemen. Als je een kleinere tuin heeft moet je hier rekening mee te houden.

Er is een verschil in hooge bij de aanschaf van een appelboom, zo zijn er hoogstambomen en halfstambomen.Als een appelboom als hoogstam boom wordt gekweekt gaat het plukken en snoeien met een ladder. Heb je minder ruimte? Dan raden we je een halfstam-appelboom aan, deze blijft kleiner van formaat en neemt niet veel ruimte in. Bovendien kun je deze gemakkelijker plukken, zelfs voor de kleintjes onder ons.

In een kleine tuin is een leivorm ook ideaal, deze vorm neemt niet veel ruimte in. De takken zijn horizontaal geleid. Hierdoor vormt het ook gelijk een natuurlijke soort zonwering. Een leiboom kan een goede oplossing als je op zoek bent naar een boom die helpt voor privacy.

Zorg voor goede bestuiving

Voor een goede bestuiving van fruitbomen heb je dus bijen nodig. Veel mensen hebben een hekel aan bijen, of zijn er zelfs een beetje bang voor, maar eigenlijk zijn het hele nuttige insecten. Zij zorgen namelijk voor de bestuiving van jouw fruitbomen. Bijen zijn namelijk dol op nectar en de bloemen en bloesem van fruitbomen zit daar juist vol mee. Wanneer bijen op een bloem landen om de nectar op te zuigen, blijft het stuifmeel dat op de bloemen ligt, aan hun pootjes en lijfje kleven. Wanneer zij vervolgens naar een andere fruitboom vliegen en erop landen om daar van de nectar te snoepen, raakt de boom bestoven. Op die manier kunnen er meer bloemen groeien, die vervolgens uitgroeien tot heerlijke, sappige vruchten.

De mooiste bomen vind je bij Bomendael. Wil je meer weten over onze producten of wil je advies? Neem gerust contact met ons op, wij voorzien je graag van een passend advies.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie