Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

De beste tips om probleemoplossend te werk te gaan

20 september 2021 om 10:11 Partnercontent

Als student, manager en leider kom je constant voor uitdagingen te staan die vereisen dat je probleemoplossend te werk gaat. Wanneer je een probleem goed weet aan te pakken, zal je versteld staan van de resultaten die je kan verwezenlijken! In dit artikel helpen we je verder bij de ontwikkeling van je probleemoplossende vermogen. Lees dus snel verder! 

Blijf kalm en raak niet in paniek

Het is van cruciaal belang om vooral niet in paniek te raken of haast te maken met het nemen van beslissingen wanneer je geconfronteerd wordt met een vervelend en gecompliceerd probleem. Het is daarom belangrijk om de kalmte behouden en de tijd te nemen om na te denken over de opties die beschikbaar zijn voor een mogelijke oplossing. 

Voorkom het maken van overhaaste conclusies

Het maken van overhaaste conclusies wanneer je geconfronteerd wordt met een onverwacht probleem kan onbewust erg verleidelijk zijn. Zelfs als je een heel zelfverzekerd gevoel hebt voor het maken van een bepaalde keuze, probeer ervoor te zorgen dat je beschikt over harde feiten en bewijzen om je aannames te ondersteunen voordat je actie onderneemt. Mocht dit simpelweg niet mogelijk zijn, probeer dan de eventuele risico’s zoveel mogelijk in kaart te brengen en deze te minimaliseren. 

Schrijf de situatie op papier

Om een probleem beter leren begrijpen, kan het erg handig zijn om in het kort de situatie op papier te schrijven en de kernwoorden te onderstrepen. Wees zo specifiek mogelijk in het beschrijven van het probleem en de mogelijke oplossingen om meer helderheid te krijgen over de situatie. 

Splits het probleem in verschillende aspecten

Het kan tevens nuttig zijn om het probleem op te splitsen in verschillende facetten om vervolgens beter aan de gang te gaan met het identificeren van mogelijke probleemoplossende acties. Op deze manier kan je planningsmatig te werk gaan en zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet. 

Kies voor de juiste benadering

Wanneer je kiest voor een procesmatige aanpak, dan zal dit vaak leiden tot een gestructureerde en logische manier voor het de uitvoering van oplossingen. Een bekend probleemoplossend proces bestaat uit de volgende vijf stappen: 

  • Definieer het probleem
  • Analyseer het problem
  • Genereer mogelijke oplossingen
  • Selecteer de beste oplossing
  • Onderneem actie                  

Mocht je interesse hebben om een relevante opleiding te volgen die zich focust op het verbeteren van vaardigheden zoals je probleemoplossende vermogen, neem dan eens een kijkje bij de Lean six sigma green belt training.

advertentie
advertentie