Twee stichtingen zijn tegen hoogbouw van 50 meter, maar de HON ziet ook hoe hard extra woningen nodig zijn.
Twee stichtingen zijn tegen hoogbouw van 50 meter, maar de HON ziet ook hoe hard extra woningen nodig zijn. Google Maps

HON en stichtingen in gesprek over hoogbouwpetitie

22 november 2022 om 16:43 Nieuwbouw

NIJKERK Huurders Organisatie Nijkerk (HON) vertegenwoordigd door Ron Weil en de stichtingen Stadsgezicht Nijkerk en Milieu en Natuurzorg vertegenwoordigd door Philip Kroon hebben op dinsdag 22 november met elkaar gesproken over het onderwerp hoogbouw in de gemeente Nijkerk. ,,Het was een goed gesprek waarbij inzicht in en begrip voor elkaars uitgangspunten is ontstaan”, zo blikt Kroon terug op het gesprek. 

Plannen voor een nieuwe woonwijk in het havengebied van Nijkerk met een toren tot 50 meter hoog, passen volgens stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe niet bij de schaal van Nijkerk. Om die reden zijn zij, mede namens Stichting Stadsgezicht Nijkerk, een petitie gestart. De oproep om de petitie te tekenen tegen de geplande hoogbouw in Nijkerk ging volgens Ron Weil, voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk (HON), volstrekt voorbij aan de realiteit van vandaag ,,Nijkerk heeft zo’n 1500 mensen die actief op zoek zijn naar een huurwoning. De grond in Nijkerk is schaars. Om aan de vraag naar woningen te voldoen moet je daarom wel de hoogte in”, zo zei hij in een reactie.  

We hebben deze woningen hard nodig

HUURWONINGEN ,,Zo’n 35 procent van de te bouwen woningen in deze plannen zijn bestemd voor huur,” aldus de HON-voorzitter. ,,We hebben deze woningen hard nodig. Het aantal sociale huurwoningen in Nijkerk (23 procent) ligt nog steeds onder het landelijk gemiddelde van 28 procent. En dat terwijl de gemeente Nijkerk in haar woonvisie heeft beschreven dat ze streven naar 35 procent sociale bouw. Dat aantal wordt op deze manier bij lange na niet gehaald.” HON is van mening dat de beoogde bouwplannen prima op de geplande plekken kunnen plaatsvinden: ,,Nieuwbouw is hard nodig. Naast de 1500 actieve zoekers, zijn er nog zeker 1500 mensen, de zogenaamde passieve zoekers, die ook graag de kans zouden willen krijgen om ergens anders te wonen. Maar voor hen zit er niets anders op dan te wachten tot er een huis voor ze beschikbaar komt. Denk daarom goed na wat het betekent voor deze groep mensen als je de petitie zou tekenen.”

Het is nooit de bedoeling van de petitie geweest om iets te vinden van het aantal te bouwen woningen

GESPREK Naar aanleiding van het gesprek tussen beide partijen laat Kroon weten: ,,Het is nooit de bedoeling van de petitie geweest om iets te vinden van het aantal te bouwen woningen en de verdeling van 35 procent sociale huur. Dat is beleid van de gemeente Nijkerk. Beide Stichtingen (Stadsgezicht Nijkerk & Milieu en Natuurzorg) stellen alleen voor om minder hoog te bouwen. Minder hoog (max. 35 meter, 10 lagen) in plaats van 50 meter (14 lagen) betekent dat binnen het project andere gebouwen van 13 meter hoger dienen te worden, bijvoorbeeld 28 meter. Het aantal te bouwen woningen in het project moet vanwege woningschaarste wel gehaald worden.”

De petitie kan ondertekend worden tot en met 30 november. De petitie met inmiddels 900 handtekeningen wordt donderdag 24 november voor aanvang van de raadsvergadering over de omgevingsvisie aan burgemeester Renkema aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie