Het ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis.
Het ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis. Gemeente Nijkerk

Gemeente bespaart op kosten nieuw gemeentehuis: uitbreiding alsnog geschrapt

Nieuwbouw

NIJKERK Bij de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis in het voormalige hoofdkantoor van de Rabobank aan de Van ’t Hoffstraat wordt afgezien van een uitbreiding met 85 vierkante meter op de begane grond. Het college van zegt dat hierdoor een aanzienlijke kostenbesparing kan worden geboekt.

Wijnand Kooijmans

De eis te bezuinigen op de kosten, komt van de gemeenteraad. De kosten voor de aanpassingen en verbouwing lagen aanvankelijk hoger dan bij de besluitvorming in 2019 om het pand aan te kopen. Dit vooral door extra investeringen in de dienstverlening en ICT en door de ervaring met thuiswerken als gevolg van de coronacrisis.

De raad vindt dat eigenlijk de kosten lager moeten blijven dan het beschikbare budget. Dat is de reden dat het college op zoek is gegaan naar mogelijke bezuinigingen. In het nieuwe plan is een scheiding aangebracht tussen het publieksgebied en het vergadercentrum. Hierdoor ontstaat een veiliger werkomgeving voor de medewerkers van de gemeente. Over het aangepaste plan wordt donderdag 16 september de discussie aangegaan met de gemeenteraad. Aan de hand van de uitkomsten daarvan moet in november een definitief besluit over de gewenste aanpassingen worden gedaan door de raad. Daarna kunnen de werkzaamheden worden aanbesteed om te streven eind 2022 het nieuwe gemeentehuis in gebruik te kunnen nemen.

De gemeenteraad krijgt een keuze aangeboden uit meerdere scenario’s waarbij door het college al wel een voorkeur wordt uitgesproken. In het nieuwe gemeentehuis worden onder meer alle gebiedsteam ondergebracht. Gekozen wordt voor een aanpassing van het beveiligingsniveau van het gemeentehuis en wordt de fietsenstalling aangepast. De jaarlasten worden geraamd op iets meer dan een miljoen euro.

De publieksruimte wordt ondergebracht op de begane grond. Het vergadercentrum komt op de eerste verdieping om zo een kloppend hart te doen ontstaan. De raadszaal komt eveneens op de eerste verdieping. Verwacht wordt dat door de aanpassingen op deze terreinen een bedrag van 2,1 miljoen euro kan worden bereikt. De raadszaal wordt wel ingericht met noodzakelijke audiovisuele middelen. Daarnaast zijn er zes fractiekamers in het plan opgenomen en twintig vergaderzalen.

Er wordt gebruik gemaakt van veel glas, glazen deuren en gestoffeerde wanden. Ook wordt er massief hout toegepast.

In de keuze van het college wordt een besparing bereikt van 2.111.000 euro. Onder meer wordt er 207.000 euro bespaard op de inrichting. Op de bouwkundige aanpassingen van het gebouw vindt een besparing plaats van 502.000 euro. Hierbij zijn de maatregelen inbegrepen om het gebouw te verduurzamen. Daarnaast wordt onder meer 60.000 euro ingezet om eventuele extra kosten op te vangen. In de plannen zijn ook oplaadstations voor auto’s en fietsen meegenomen.

Het college stelt dat ook na de aanpassing van het plan er sprake is van een gastvrij, duurzaam en veilig gemeentehuis waar burgers terecht kunnen voor vragen aan, en diensten van de gemeente. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie