De Stroese Heide.
De Stroese Heide. Kees van Reenen

Rijk investeert miljoenen in Veluwe

15 februari 2020 om 09:38 Natuur en milieu

NIJKERK Het kabinet heeft zich uitgesproken over de derde tranche van de Regio Deals. Van de te verdelen €180 miljoen onder verschillende regionale projecten in het land gaat er € 12,5 miljoen naar de Regio Deal Veluwe. De organisatie Veluwe-op-1, waar de gemeente Nijkerk met 39 andere organisaties onderdeel van uitmaakt, had om 28 miljoen euro gevraagd.

Met het geld willen de partijen de stikstofuitstoot op de Veluwe terugdringen en de recreatiedruk op het natuurgebied te verkleinen. Willem Bijleveld, voorzitter van de VeluweAlliantie, reageert verheugd op deze uitkomst: ,,Een aantal ambities die wij vanuit onze Veluwe-samenwerking hebben geformuleerd in onze Veluwe
Agenda, krijgt een impuls door de extra mogelijkheden die de Regio Deal biedt. Het Rijk bevestigt met het honoreren van onze voorstellen dat we de goede koers aanhouden voor een sterkere Veluwe waarbij de balans tussen toeristische beleving en verbeterde biodiversiteit bewaken."

Ook de stuurgroep Vitale Vakantieparken is blij met de steun van het Rijk. Voorzitter van de stuurgroep burgemeester Henk Lambooij: ,,De regiodeal geeft onze aanpak een belangrijke duw in de rug. Hiermee kunnen we de noodzakelijke transformaties van parken versnellen en zullen we de middelen inzetten om samen met ondernemers en eigenaren de vakantieparken te verduurzamen en gereed te maken voor de energietransitie."

Gelders gedeputeerde Peter van 't Hoog: "Met de toekenning van deze financiële middelen laat Den Haag zien hoe belangrijk de ontwikkelingen op de Veluwe zijn. We moeten veel gaan doen en dat is nu nog beter mogelijk geworden. De regio verdient dat!"

Het Veluwse bod voor de Regio Deals zet in op het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen waar de Veluwe voor staat. Daarbij bouwt het voort op de Veluwe Agenda en op het programmaplan Vitale Vakantieparken, waarbij de actualiteit rond de stikstofdepositie niet uit het oog verloren wordt. De rode lijn in de voorstellen is het behouden en herstellen van de biodiversiteit.

De komende periode wordt gebruikt om organisatorisch alles te regelen zodat er daadwerkelijk aan de slag wordt gegaan met het programma. Naast deze deal hebben ook de regio's Zwolle, FruitDelta en CleanTech een Regio Deal gekregen. Dit van de in totaal 14 regio's in Nederland. Het forse aantal deals in Oost-Nederland, bevestigt de uitspraak van de Wageningen Universiteit in een recent rapport dat de toekomst van Nederland in Oost-Nederland ligt. De provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen financieel deze deals.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie