Afbeelding
Jan Cozijnsen

Gemiddelde verkoopprijs woning Nijkerk meer dan 350.000 euro

12 februari 2020 om 09:07 Wonen

NIJKERK De verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning is in Nederland vorig jaar gestegen tot 308 duizend euro. Daarmee is voor het eerst de grens van drie ton overschreden. In Nijkerk kostte een gemiddelde woning inmiddels 354,300 duizend euro, 7,6 procent meer dan het jaar daarvoor.

In bijna alle gemeenten werden koopwoningen tussen 2018 en 2019 duurder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS en Kadaster. 

Vooral in de Randstad en delen van Noord-Brabant gaan huizen voor een hogere prijs van de hand dan gemiddeld. In Groningen staan juist zes van de tien gemeenten met de laagste verkoopprijzen.

 

Huizenkopers in Bloemendaal, Blaricum, en Laren hebben in 2019 het diepst in de buidel getast. Zij legden gemiddeld 750 tot 800 duizend euro voor een woning neer. In Wassenaar, Rozendaal en Heemstede worden woningen voor gemiddeld meer dan 6 ton verkocht. Veel Groningse gemeenten staan onderaan de lijst. Hier kun je nog een huis kopen voor minder dan 2 ton. Delfzijl is landelijk de goedkoopste gemeente met  een gemiddelde verkoopprijs van 155 duizend euro.

In de vier grootste steden is de gemiddelde verkoopprijs tussen 2018 en 2019 het meest toegenomen in Utrecht (10,4 procent) en Rotterdam (10,2 procent). In Den Haag (6,6 procent) en Amsterdam (5,3) is het verschil minder groot. 

NIET HUIZENPRIJS Het statistiekbureau berekent elk jaar de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen. Deze cijfers zijn niet geschikt om de ontwikkeling van huizenprijzen in kaart te brengen. De huizenprijs wordt namelijk bepaald voor alle bestaande woningen, terwijl de verkoopprijs alleen gaat over de in een bepaalde periode verkochte woningen. Bovendien wordt de gemiddelde verkoopprijs sterk beïnvloed door wat voor huizen er verkocht worden: in gemeenten met relatief veel villa's zal de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.

advertentie
advertentie