Afbeelding
Archief BDU Media

Scholen mogen afval gescheiden aanbieden

4 oktober 2019 om 11:06 Natuur en milieu

NIJKERK Scholen binnen de gemeente Nijkerk mogen hun afval ook gescheiden gaan aanbieden. Het gaat dan om groente-, fruit- en tuinafval  (GFT) en plastic, blik en drinkpakken (PMD). Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de afvalverordening hiervoor aan te passen.

Wijnand Kooijmans

Met het besluit wordt tegemoet gekomen aan de wens van een aantal scholen hun (bedrijfs-)afval ook gescheiden te mogen aanbieden. Vooral de basisschool Het Blokhuus in Hoevelaken heeft hierover actief contact gezocht met de gemeente. Doel is het vergroten van het bewustzijn dat afval grondstof is en daarmee de bereidheid tot het scheiden van afval te stimuleren.

NIET VERPLICHT Volgens het college zorgt het educatieve element ervoor dat de jeugd, net als thuis, op school wordt opgevoed om afval te scheiden. Afval scheiden wordt meer zichtbaar en sociaal wenselijk, Tevens kan het, zo wordt aangegeven, versterkend werken naar gedragsverbetering van volwassenen. Scholen worden overigens niet verplicht hun afval te scheiden.

Er wordt niet voor gevreesd dat andere partijen vinden dat zij op basis van algemeen belang ook in aanmerking komen voor de nu gekozen uitzondering. Basisscholen hebben de mogelijkheid om een educatieve taak op afvalgebied op zich te nemen die andere bedrijven en maatschappelijke organisaties niet op deze wijze kunnen bieden.

In andere gemeenten is een soortgelijk besluit al eerder genomen. Voor zover bij het Nijkerkse college bekend, heeft dat niet geleid tot bezwaren vanuit het bedrijfsleven. De kosten van de gescheiden inzameling zijn voor de gemeente Nijkerk nihil. Scholen worden schriftelijk op de hoogte gebracht van het besluit en geïnformeerd over de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de gescheiden inzameling.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie