Afbeelding
Gemeente Nijkerk

Nijkerkers verzamelen zakken vol zwerfafval

22 september 2019 om 09:04 Natuur en milieu

NIJKERK Twintig vrijwilligers hebben de gemeente Nijkerk zaterdag een stukje schoner gemaakt. In het kader van World Clean Up Day meldden zij zich aan om zwerfafval op te ruimen. In tweetallen gingen ze vervolgens aan de slag om vele vuilniszakken vol te verzamelen. In totaal hadden ze zestig kilo afval opgeruimd in de Nijkerkse straten en de vijver in het stadspark.

World Clean Up Day is het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. De gemeente Nijkerk stelde zakken, knijpers en andere materialen beschikbaar voor twee groepen vrijwilligers die zich hadden aangemeld. In Hoevelaken organiseerde de Zwerfafvalbrigidade de actie; in Nijkerk konden vrijwilligers starten vanaf fietsenwinkel Profile Ridder. Ook wethouder Harke Dijksterhuis ging in Nijkerk op pad om zwerfafval op te ruimen.

Tijdens World Clean Up Day trekken miljoenen vrijwilligers in ruim 160 landen door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen zwerfvuil op te ruimen. Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

VEEL WAARDERING Wethouder Dijksterhuis ondersteunde de actie van harte: ,,Een beter milieu en een schone gemeente gaan me aan het hart. Ik ben al wel eerder met vaste zwerfafvalbrigades in onze gemeente mee geweest. Toen zag ik dat zij erg bevlogen zijn om hun leefomgeving schoner te maken. Ik heb er veel waardering voor dat zij met regelmaat aan de slag gaan met hun prikkers en vuilniszakken. Zo deden ze dat ook vandaag in Hoevelaken weer. Tijdens World Clean Up Day kwamen daar enkele losse acties bij. Het is mooi dat Profile Ridder naar voren stapte om een actie vanuit de Groenestraat op te starten. Ondanks dat de gemeente zelf ook actief is in het opruimen van vuil op straat, ben ik blij dat steeds meer mensen actie ondernemen om hun eigen omgeving schoon te houden. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier.''

STEENTJE BIJDRAGEN Gert Jan van Laar van Profile Ridder is tevreden over de zwerfvuilactie. ,,Het idee om mee te doen kwam oorspronkelijk van de dochter van onze eigenaar, Joyce Ridder. Omdat World Clean Up Day goed past bij de filosofie van ons bedrijf, hebben we dit idee verder uitgewerkt. Wij zijn een groen bedrijf, gericht op fietsen, wat natuurlijk gezond is. Er gebeurt veel in de wereld waar je niet concreet en onmiddellijk iets aan kunt veranderen, zoals bijvoorbeeld de branden in het Amazonegebied. Met deze actie in ons eigen Nijkerk kun je in elk geval een klein steentje bijdragen. Fijn dat de actie zo'n succes was!''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie