Het kunstwerk 'Zes eeuwen stad Nijkerk'.
Het kunstwerk 'Zes eeuwen stad Nijkerk'. Harry Koelewijn

Nijkerk kreeg 610 jaar geleden stadsrechten

28 maart 2023 om 11:36 Historie Tips van de redactie

NIJKERK Op 27 maart 1413 kreeg Nijkerk stadsrechten van hertog Reijnout IV van Gelre. Dat maakt dat 27 maart de verjaardag van de stad Nijkerk is. Maandag was dat precies 610 jaar geleden, tipte Jan Hofman uit Hoevelaken de redactie. Hij was penningmeester van Nijkerk 600 jaar. 

In 2013 werd Nijkerk 600 jaar gevierd met diverse activiteiten. ,,En natuurlijk herinnert het kunstwerk ‘Zes eeuwen stad Nijkerk’ ons er nog aan”, aldus Hofman. De sculptuur van drie meter hoog staat op de plek waar de Frieswijkstraat, Oosterstraat en Langestraat/Kleterstraat samenkomen. ,,Maar degene die goed oplet, ziet hier en daar zelfs ook putdeksels met afdruk van Nijkerk 600 jaar.” 

,,Wie herinnert zich niet de Kerkendag, de halve marathon, de gemaakte documentaires, films, optredens of het collectorsitem ‘De prentenatlas van Nijkerk’? De feesten in de kernen. Met elkaar zongen we analoog aan het lied van Bløf: ‘Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk. Hier ben ik heilig, dit is Nijkerk. Dit is mijn haven, hier leg ik aan. Hier kan ik slapen, hier moet ik staan’. En wie langs het gemeentehuis loopt, ziet daar de schatkist met als een tijdcapsule daarin berichten voor de toekomst.” Hofman hoopt op ,,weer zo’n mooi verbindend feest bij 650 jaar Nijkerk.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie