Nijkerk viert 600 jaar stadsrechten

20 maart 2013 om 00:00 Algemeen

Het officiële begin van dit feestjaar is op 27 maart. De dag waarop Nijkerk ooit stadsrechten kreeg. De aftrap van de dag is in de ochtend bij alle verzorgingshuizen in de gemeente. Hier wordt de film Nijkerk, zoals ‘t vrogger was, vertoond en is er een speciale traktatie voor de bewoners. De burgemeester zal ook aanwezig zijn in een van de verzorgingshuizen in de gemeente.

NIJKERK - De meeste Nijkerkers zullen het al meegekregen hebben: onze stad heeft dit jaar 600 jaar stadsrechten! De aftrap van het feestjaar is op 27 maart, de officiële verjaardag. Het laatste eeuwfeest is alweer 50 jaar geleden. Ook toen werd dit alles groots gevierd. Misschien dat sommige van u hier nog mooie herinneringen aan hebben. Voor andere zal dit 600-jarige eeuwfeest het eerste eeuwfeest zijn. Wij hopen dat iedereen aan het eind van dit jaar mooie herinneringen heeft aan Nijkerk 600! door Comm op!

Het startschot

Het officiële startschot zal rond het middaguur plaatsvinden bij het gemeentehuis. We knallen letterlijk het feestjaar in. De burgemeester zal de officiële openingshandelingen uitvoeren. Hierbij wordt speciale aandacht gegeven aan de scholieren uit de gemeente. Om 12.00 uur gaan er duizenden ballonnen, van de basisschoolleerlingen, in de hele gemeente de lucht in. De leerling waarvan de ballon het verste komt wint uiteraard een leuke prijs. Tevens wordt er bij het gemeentehuis een schatkist begraven met wensen van de middelbare scholieren hoe zij de gemeente over vijftig jaar graag zien. Deze wordt in 2063 weer opgegraven als opening van 650 jaar stadsrechten.

Crazy Piano’s

De grote klapper van de dag is het optreden van de Crazy Piano’s! Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom op het Plein. De meeste mensen zijn waarschijnlijk wel bekend met de pianobar in Scheveningen. Maar de Crazy pianisten spelen nu niet meer alleen in Scheveningen, ze zijn ook On Tour! De Crazy Piano’s hebben een setting samengesteld die het verjaardagsfeest zal veranderen in een onvergetelijke happening. Ze spelen ook op aanvraag. Bedenk dus alvast wat je wilt horen, dan kun je dat 27 maart zelf aanvragen.

Geschiedenis

Waaraan hebben we onze stadrechten en dus dit feestjaar eigenlijk te danken? In de middeleeuwen lag Nijkerk precies op de grens van Gelre en ‘t Sticht. Regelmatig ontstonden er gevechten tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van Utrecht. 600 jaar geleden laaide de oorlog tussen de Hertog van Gelre en de Aartsbisschop van Utrecht weer op. Ditmaal werd Nijkerk zo goed als verwoest.

De Hertog van Gelre voelt zich verantwoordelijk voor de verwoesting en leeft mee met de inwoners van Nijkerk. Als vergoeding schenkt hij het dorp op 27 maart 1413 stadsrechten. Zelf heeft hij ook belang bij deze beslissing. Nijkerk ligt namelijk precies op de grens tussen zijn hertogdom en het bisdom Utrecht.

Iedereen is van harte welkom om 27 maart de feestelijkheden bij te wonen. Laten we er met elkaar een mooi feest van maken!

advertentie
advertentie