Afbeelding
Stad Nijkerk.nl

50 jaar Stad Nijkerk.nl: Correspondenten aan het woord

9 oktober 2020 om 08:00 Historie

NIJKERK In vijftig jaar tijd hebben tientallen correspondenten, fotografen en columnisten hun waardevolle bijdrage geleverd aan Stad Nijkerk.nl. De laatste paar jaar waren dit met name Wijnand Kooijmans, Maranke Pater, Belinda van der Horst, Gerrit Steen, Anneke Martini, Rob Schoon, Maureen van Goethem en Nelleke den Besten. Om een kijkje achter de schermen te geven, stellen drie van hen zich graag aan u voor.

BELINDA VAN DER HORST Belinda van der Horst werkt al sinds 1988 voor Stad Nijkerk.nl. Ze richt zich met name op human interest en heeft affiniteit met zorg, historie en de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik solliciteerde destijds op een vacature in de krant. Toen had de krant nog een kantoor aan het Singel en ging ik op sollicitatiegesprek bij de toenmalige redacteuren Jan van der Hoeven en Gea Kroon. Ik werd aangenomen en ben er 32 jaar later nog steeds werkzaam.”


Fokko Meijer

Volgens Van der Horst is haar werk ook een leuke manier om de stad echt goed te leren kennen. ,,Als correspondent kom je overal en maak je van alles mee. Je doet leuke contacten op en steekt een boel op over allerlei zaken. Het is fijn als artikelen gewaardeerd worden en ook effect hebben.” Eén van haar mooiste herinneringen is de nabootsing van een wapendropping uit de Tweede Wereldoorlog, bij een boerderij in Appel. ,,Van tevoren had ik daar een artikel over geschreven. Op de droppingsdag ging ik er naartoe. Het viel me wel op dat er al veel mensen op pad waren, maar daar zocht ik niets achter. In de buurt van het droppingsveld ging me een licht op toen ik in een verkeersopstopping terecht kwam. Mijn artikel was landelijk opgepakt en honderden mensen uit het hele land waren daarop afgekomen. Verbijsterd heb ik naar die massa rondom het droppingsveld gekeken.”

Er zijn ook interviews die zo aangrijpend zijn, dat Van der Horst er ‘s nachts wel eens wakker van ligt. ,,Bij een tentoonstelling over speelgoed van Joodse kinderen die in concentratiekampen hebben gezeten was ook een overlevende aanwezig. Dat was heel confronterend. Dan denk ik, wat een mooi werk heb ik toch om daarover te mogen schrijven. Ik hoop in ieder geval de 35 jaar vol te maken.”

MARANKE PATER ,,Mijn eerste kennismaking met Stad Nijkerk.nl was toen ik in 2002 na mijn studie journalistiek in Nijkerk kwam wonen. Ik stuurde een mail naar de redactie met de vraag of ze nog een freelancer konden gebruiken. Na een paar maanden kwam er op de redactie - die toen in Amersfoort zat - een plek vrij als tijdelijk bureauredacteur voor de Puttenaer”, vertelt Pater. Haar naaste collega’s werden toen onder anderen Margreet Hendriks en Henk Brinkman. ,,Beiden waren enorm actief in het Nijkerkse en door hen raakte ik ook meer en meer betrokken bij deze nieuwe stad die ik nog niet zo goed kende.”


Mathilde Dusol

Pater maakte de verhuizing van de redactie naar het hoofdkantoor in Barneveld mee. ,,Ik heb de krant van enorm formaat zien krimpen tot het handzame formaat dat het nu heeft. Na de geboorte van onze oudste ben ik een paar jaar uit de journalistiek gestapt, maar het schrijven bleef kriebelen en daarom besloot ik opnieuw contact te zoeken en werd ik weer freelancer.” Ze geniet van de lokale journalistiek. ,,De uitdrukking is dat je als journalist een spin in het web bent. Al jaren weten lezers mij, mijn collega-correspondenten en de redactie te vinden met mooi nieuws en onderwerpen voor achtergrondverhalen over zaken die direct in hun en mijn eigen omgeving plaatsvinden. Ik voel mij thuis op het gebied van onderwijs, zorg, cultuur, maar bovenal de geschiedenis van Nijkerk. Na al die jaren voel ik mij echt verbonden met de stad en haar inwoners en ik hoop dat ik nog veel mooie verhalen mag schrijven. Dat kan alleen als je een krant hebt die achter je staat, solide is en bovenal lokaal georiënteerd is. Op naar de volgende 50 jaar.”

ROB SCHOON ,,Ik denk dat ik al zeker 25 jaar voor Stad Nijkerk.nl werk”, vertelt Rob Schoon. ,,In de beginperiode reed ik nog met een diskette naar het kantoor op De Singel.” Schoon schrijft voornamelijk over de voetbalverenigingen in de gemeente Nijkerk, maar ook met regelmaat andere sportverhalen en interviews. ,,Het leuke daaraan is dat ik ook meer te weten kom over andere sporten.” 


Eigen foto

En dat is niet het enige voordeel van zijn werk voor de lokale krant. ,,Ik heb mijn vrouw dankzij Stad Nijkerk.nl leren kennen”, lacht Schoon. ,,Monique Oudejans, nu mijn vrouw, schreef destijds over de voetbalclubs en zo hebben we elkaar leren kennen. Toen we bij elkaar waren, hielp ik soms al wat ondersteunend, ook omdat ik destijds nog actief voetballer was. Dat werd steeds regelmatiger, tot het moment dat ik het helemaal van haar heb overgenomen.” 

Schoon heeft mooie herinneringen aan zijn werk voor Stad Nijkerk.nl: ,,Ik heb in al die jaren veel sporters gesproken en dat blijft leuk. Hoewel hun intentie vaak overeenkomsten vertoont, merk je altijd wel wat verschillen. Maar ik merk ook dat ik inmiddels bij de ouderen hoor. Dan word je wat eerder melancholiek en als ik dan aan al die jaren Stad Nijkerk.nl terugdenk, zijn mijn mooiste herinneringen toch de tochtjes naar het kantoor op De Singel. Nog een echte redactie met veel stapels papier, rommelig, dikke rookwolken en daartussen ergens Henk Brinkman en Margreet Hendriks. En ook wel de discussies met Harry Hamstra, met wie ik heb gevoetbald en onder heb getraind. Hij was het niet altijd eens met mijn stukjes en dat gaf soms grappige discussies.”

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie