Afbeelding
Eigen foto

50 jaar Stad Nijkerk.nl: Peter Kerklingh was jarenlang freelancer

13 oktober 2020 om 14:00 Historie

NIJKERK Peter Kerklingh schreef als freelancer voor het Hoevelakens Nieuwsblad tot deze krant in 2000 fuseerde met Stad Nijkerk.nl. Schrijven zit hem in het bloed.

,,Ik schreef vroeger al stukjes over de volleybalvereniging en de verrichtingen van het Dames 1 en Heren 1 team. Ik had een commerciële baan in de exporthandel en toen mijn baan verloren ging, stond ik op straat. De kinderen waren de deur uit, ik had geen hoge kosten voor ons levensonderhoud meer en ging aan de slag als tekstschrijver en freelance journalist.” 

Toen het Hoevelakens Nieuwsblad met Stad Nijkerk.nl fuseerde, merkte Kerklingh - die zelf in Hoevelaken woonde - daar veel van. ,,Er was in het begin veel argwaan van de Hoevelakers naar de Nijkerkers toe. Er was geen inwoner die naar Nijkerk ging voor boodschappen en andersom. Het waren immers eerst twee gemeenten geweest die op zichzelf stonden. De fusie was een huwelijk waar niemand zin in had. Sinds Hoevelaken zich bij Nijkerk heeft gevoegd, is er veel meer kennis en know-how uitgewisseld, en lopen mensen de deurbij elkaar plat.”

COLUMN Samen met Margreet Hendriks bedacht hij de column ‘Alledag’, die hij schreef onder de pseudoniem ‘Peter van Trommelen’. ,,Ik schreef over de gebeurtenissen van alledag. Of het nou over de plaatselijke politiek ging of over onze kleinkinderen. Redacteur Margreet was destijds al een politiek dier en zij hield wel van stekeligheden.” Mensen op straat spraken hem regelmatig aan op zijn columns. ,,Ik kan mij nog herinneren dat er een gasleiding vlakbij kinderdagverblijf Jabadabadoe lag, dat had de gemeente niet in beeld. Die columns hebben toen voor veel ophef gezorgd.” Toen Kerklingh na twaalf jaar naar Amersfoort verhuisde, werd er een bundel gemaakt van zijn columns met de naam ‘50 Alledagen opgetrommeld’.

Naast de columns schreef Kerklingh ook veel artikelen voor Stad Nijkerk.nl. ,,Ik haalde de meeste voldoening uit het zoeken naar de mens achter de bewindslieden. Ik heb de burgemeester van Nijkerk geïnterviewd, maar ook die van Amersfoort toen ik daar ging wonen. Het is mooi om te horen wat een mens drijft om een gemeente te runnen, wat hun ambities zijn en hun uitdagingen.”

EVENEMENTEN Kerklingh was als vrijwilliger veertig jaar lang nauw betrokken bij evenementen waar hij verslag van deed in de krant. Hij was medeoprichter van de Stichting Sport Promotie Nijkerk en ook het Beachfestijn op het Plein werd door hem mede-georganiseerd. ,,Ik kende jongens en meiden die goed konden beachvolleyballen en ik haalde hen naar Nijkerk. Vervolgens ben ik onder de middenstand geld gaan werven om het evenement op te zetten en ging ik naar de gemeente om vergunningen aan te vragen. Het was leuk om iets te kunnen doen voor de inwoners en anderzijds was het ook leuk om over te schrijven.”

Kerklingh is al jaren geen freelancer meer. Hij heeft twee huizen in Frankrijk, waar hij veel te vinden is. Hij heeft zich daarnaast toegelegd op het schrijven van boeken, zoals zijn laatste boek ‘Sixteen in the sixties’, een autobiografische roman over zijn jeugd in Amersfoort.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie