Christine Schut (rechts) met musicalster Pia Douwes.
Christine Schut (rechts) met musicalster Pia Douwes. Baarnsche Courant

50 jaar Stad Nijkerk.nl: Lokaal journalist back to haar roots

11 oktober 2020 om 09:00 Historie

NIJKERK Lokale journalistiek. Een vorm van journalistiek waarbij de onderwerpkeuze wordt afgebakend door gemeentegrenzen. Met heel soms nieuws dat die grens overschrijdt. Voormalig hoofdredacteur Jur van Ginkel gaf al ‘zijn’ redacteuren de opdracht ‘lokaliseer wat je persoonlijk interesseert’ mee. Voor veel collega’s is lokale journalistiek te beperkt of misschien zelfs minderwaardig. Zij gaan voor de ‘grote’ landelijke en internationale onderwerpen.

Ik ben altijd in de lokale journalistiek werkzaam geweest, inmiddels ruim twintig jaar. Deze vorm past mij als een goede jas. Je kent een plaats of leert hem kennen. Je kent de inwoners en samen probeer je het lokale nieuws zo goed mogelijk in te vullen. Kritisch als dat nodig is, maar ook promotend of wervend als dat kan of helpend als dat nodig is. Als bijvoorbeeld iemand zijn woning dreigt te verliezen door bureaucratische dwalingen, is het mooi dat je daar als lokaal journalist, door middel van je pen, iets aan kunt doen.

Als lokaal journalist identificeer je je met de inwoners van de plaats waarin je werkt en misschien ook wel woont. In het geval van Stad Nijkerk.nl ben je Nijkerker tussen de Nijkerkers. Het werken in een lokale gemeenschap is overigens niet altijd gemakkelijk. De lijntjes zijn kort, als mensen het ergens niet mee eens zijn, weten ze je snel te vinden. Aan de andere kant heb je ook een verantwoordelijkheid. Iemand ‘de stad uit schrijven’ is niet zo moeilijk. Soms moet je mensen in bescherming nemen.

REDACTIE Het was 1999. Ik was net een half jaar in dienst van de BDU, uitgever van Stad Nijkerk.nl, toen toenmalig hoofdredacteur Jur van Ginkel mij vroeg Margreet Hendriks te gaan helpen. Haar directe collega had ontslag genomen en Margreet moest twee kranten, de Stad Nijkerk (toen nog zonder .nl) en het Hoevelakens Nieuwsblad, verzorgen. Geen geringe klus, want dat waren titels in twee verschillende gemeenten. Dus met eigen besturen. 

Ik zei ‘ja’ en meldde mij op Singel 30 in de Nijkerkse binnenstad. De redactie van de Stad Nijkerk zat boven de toenmalige winkel van Van de Ridder, waar nu De Haarloods is gevestigd. Margreet Hendriks werkte er als redacteur/verslaggever, Henk Brinkman verzorgde de kabelkrant en Henry Hamstra probeerde Nijkerkse ondernemers te verleiden te adverteren. Ook Radio Stad Nijkerk zat op de eerste verdieping, met Peter Niehorster als boegbeeld. Radio Stad Nijkerk, waar verre neef Henry Schut, nu één van de gezichten van Studio Sport, zijn eerste schreden in de mediawereld zette.

NIEKARKS Het woord neef is al gevallen. Mijn familie komt uit Nijkerk. Ik ben zelf geboren in Amersfoort en opgegroeid in Leusden. Maar zowel mijn vader als moeder zijn opgegroeid in Nijkerk. Mijn moeder is er zelfs geboren. In de Tuinstraat, waar ze, tot haar huwelijk in 1969, ook altijd heeft gewoond. Ik heb mijn opa en oma van moeders kant helaas niet gekend, maar mijn opa Hendrik Wassink was doodgraver op de algemene begraafplaats.

Mijn opa en oma Willem en Teuntje Schut woonden in de Bruins Slotlaan. Omdat zij dertien kinderen kregen, die niet allemaal weg trokken, wonen nog verschillende ooms en tantes, nichten en neven van mij in Nijkerk. Vele familieleden liggen hier begraven. Mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij dansschool Vliek en zijn getrouw din de Grote Kerk. Niekarkser kan bijna niet.

Terug naar de Stad Nijkerk. Hoe lokaal kun je het hebben. Een kantoor midden in het centrum van de stad, met het stadhuis op loopafstand. Veel bekende Niekarkers kwamen binnenlopen om hun nieuws te brengen, hun vereniging te promoten of interesse te vragen voor hun activiteiten. Of te roken, want dat kon toen nog op de redactie.

OPA Ook Timo Ridder, destijds voorzitter van Stichting Oud Nijkerk, kwam regelmatig even aanwaaien. Lokale media hebben in de regel goed contact met de amateur historici in de plaats. De verhalen die zij te vertellen hebben, zijn populair onder de lezers. Zo ook in Nijkerk. Op een dag meldde Ridder dat hij eindelijk wist wie op een bepaalde foto stond. Via de zoon van de man op de foto was hij er achter gekomen. Hij had het mij ook kunnen vragen, het bleek om mijn opa te gaan.

En toen ik wethouder Evert Wulfsen had geïnterviewd, moest ik na afloop beloven de groeten te doen aan mijn moeder. Ze hadden bij elkaar in de klas gezeten. Dat zal een journalist van NOS, Telegraaf of Volkskrant niet snel overkomen. Waarmee ik maar wil zeggen dat lokale journalistiek haar eigen charme heeft. Ik feliciteer de Nijkerkers met vijftig jaar een eigen onafhankelijk medium.

Christine Schut

advertentie
advertentie