Theo Zuurman (1947-2020).
Theo Zuurman (1947-2020). Familie Zuurman

Markante Hoevelaker Theo Zuurman overleden

24 september 2020 om 15:45 Mensen

HOEVELAKEN Hoevelaker Theo Zuurman is dinsdag 22 september op 72-jarige leeftijd overleden. Zuurman, die al langere tijd ziek was, was een markante Hoevelaker en enige tijd columnist van de Stad Nijkerk.nl. Kort voor zijn dood schreef hij zijn laatste column met als titel ‘Ik heb een mooi leven gehad’. Deze column staat onderaan dit artikel.

‘Het verdriet van Theo Zuurman’ was de kop boven een interview met hem in de krant van 1 april dit jaar. Dat verdriet sloeg op het niet doorgaan van de ‘Liberation Tour naar Canada’ vanwege de coronacrisis.

Als voorzitter en oprichter van de in 2007 opgerichte Walter Strang Foundation, vernoemd naar deze in april 1945 in Hoevelaken gesneuvelde Canadese soldaat, zag Theo uit naar deze reis. Temeer omdat hij de ontwerper was van het oorlogsmonument Edmonton-Hoevelaken, dat bij de kazerne van het Loyal Edmonton Regiment zou worden onthuld. Dat heeft door de ‘oorlog tegen het coronavirus’, zoals hij het zelf omschreef, niet zo mogen zijn.

BETROKKENHEID Het is één van de vele voorbeelden die de betrokkenheid van Theo toont bij ‘zijn’ dorp Hoevelaken, waar hij sinds 1972 woonde. Dat bleek ook uit zijn inzet voor onder meer de plaatselijke voetbalclub en de oranjevereniging.

Het oorlogsmonument in Edmonton zou trouwens het vierde worden van de grafisch ontwerper/fotograaf. De andere drie zijn het monument voor Walter Strang op Park Weldam in Hoevelaken, een monument in Toronto (Canada), waar Strang oorspronkelijk diende, en het bevrijdingsmonument bij de Kastanjelaan in Hoevelaken, dat in 2015 samen met Canadezen werd onthuld. 

Theo was overigens ook de ontwerper van het monument bij de brandweerkazerne in Hoevelaken, dat dateert uit 2003.

VEEL PLEZIER Tien jaar na zijn komst in Hoevelaken startte de in Amersfoort opgegroeide Theo Zuurman samen met Jan Nijboer reclamebureau NZP (Nijboer.Zuurman.Partners), waar hij met veel plezier op terugkeek. 

Daarna was hij actief als freelance-journalist en freelance-fotograaf. In de talrijke columns die hij schreef, nam hij het vaak op voor zijn dorp, zeker in de verhouding tot Nijkerk, waarmee Hoevelaken twintig jaar terug fuseerde. Hij was daar lange tijd kritisch over, maar toonde zich in één van zijn laatste columns alles overwegende toch ,,van harte blij met de fusie’’.

Het zijn slechts enkele herinneringen uit ,,een mooi en voldaan leven’’, zoals zijn vrouw en drie kinderen het op de rouwkaart schrijven. Op de rouwkaart staat ook een afbeelding van het bronzen beeld ‘Pacific’ van beeldend kunstenaar Nic Jonk uit Grootschermer. Een kleine versie hiervan komt op het graf van Theo te staan. Het beeld toont een meermin en walvis die tegen elkaar liggen met daartussen een opening in de vorm van een hart. Theo verwijst ernaar in zijn afscheidscolumn.

De in 1994 overleden Nic Jonk creëerde het beeld, dat een plek moet krijgen in Californië bij de Pacifische Oceaan, als een symbool voor de vrede, het behoud van leven op aarde en in het bijzonder het behoud van walvissen. Zijn zoon Zeger Jonk werkt dit project verder uit 

VREDE Een vredeswens uit de bekende song ‘Imagine’ van John Lennon siert eveneens de rouwkaart van muziekliefhebber Theo Zuurman: ‘Imagine all the people living life in PEACE’ - stel je voor dat alle mensen in vrede leven. 

De familie Zuurman biedt gelegenheid om via een ‘drive-through condoleance’ afscheid te nemen van Theo op zaterdag 26 september tussen 11.00 en 13.00 uur op Doorniksland 2 in Hoevelaken. ,,Wij vragen u om lopend langs het huis een laatste groet te brengen aan Theo. Wij zouden het waarderen als u één losse fleurige bloem meeneemt.’’ 

Het afscheid van Theo vindt zaterdag 26 september vanaf 14.00 uur vanwege de coronamaatregelen plaats in besloten kring. Belangstellenden kunnen via de Facebook-pagina van Protestantse Gemeente De Eshof Hoevelaken meekijken en luisteren.

---------------------------------

Afscheidscolumn Theo Zuurman: 
‘IK HEB EEN MOOI LEVEN GEHAD’ 

,,Als ik de balans van mijn leven, na ruim zeventig jaar, opmaak kan ik wel stellen dat ik een mooi leven heb gehad. Ik voelde mij meestal als een (wal)vis in het water, met de laatste vijf-en-dertig jaar mijn liefste ­Margreet als trouwe meermin naast mij. Ik ben trots op haar, net ­zoals op mijn drie kinderen Ivon, Ilse en Jeroen, met hun partners en vier ­kleinkinderen.

Opgegroeid in Amersfoort en sinds 1972 woonachtig in Hoevelaken, waar ik in de daaropvolgende zeven-en-veertig jaar aardig ben ingeburgerd en me graag heb ingezet voor diverse organisaties, zoals de voetbalclub en KlaverBlad Hoevelaken. Mijn inzet voor de Oranje­vereniging Hoevelaken en mijn zoektocht - sinds 2005 - naar de ‘­onbekende’ Schots-Canadese soldaat Walter Strang, die ik tenslotte een gezicht heb gegeven, vind ik erg mooi. Dit laatste heeft er ongetwijfeld mee te maken dat ik mijn vader nooit gekend heb en als kind altijd stoer zei dat hij in de oorlog ­gesneuveld was, als ik de vraag kreeg wie mijn vader was.

Natuurlijk heb ik prachtige dingen meegemaakt, zoals de naoorlogse ­industriële (auto) revolutie, het ontstaan van de popmuziek in de jaren ’60 en ’70, de eerste maanlanding, de opkomst van de tv, het computer­tijdperk, maar ook de Koude Oorlog. 

En ik heb altijd met veel plezier ­gewerkt met als hoogtepunt Reclamebureau Nijboer.Zuurman.Partners, dat ik samen met Jan Nijboer ben ­gestart in 1982. Een gouden ­combinatie tussen Jan en mij kan ik wel stellen.

Aan al het moois komt helaas een eind, zo ook voor mij. Ik wens mijn Margreet, (schoon)kinderen, kleinkinderen en ­iedereen die mij lief is, veel gezondheid, vrede en liefde.’’

Theo Zuurman

Een kleine versie van het beeld 'Pacific' van beeldend kunstenaar Nic Jonk krijgt een plek op het graf van Theo Zuurman.
advertentie
advertentie