Afbeelding
Shutterstock

Corona-geboortegolf ook in Nijkerk zichtbaar

26 augustus 2021 om 06:30 Corona

NIJKERK Er lijkt na het afgelopen coronajaar sprake te zijn van een heuse geboortegolf. In de eerste zes maanden van dit jaar werden meer dan 86.000 baby’s geboren, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog bijna 82.000. Dat komt neer op een stijging van meer dan vijf procent en is het hoogste aantal in een halfjaar in zeker zes jaar tijd. Dat blijkt uit recent bijgewerkte CBS-cijfers.

De geboortegolf is in Nijkerk zelfs groter dan de landelijke cijfers laten zien; in onze stad werden dit eerste half jaar 228 kinderen geboren, tegenover 215 vorig jaar (+6,0 procent). Vooral in Baarn (+8,7 procent), Barneveld (+8,1 procent) en verderop Nunspeet (+27,5 procent) waren flinke stijgingen te zien. De gemeenten met de grootste stijging liggen - landelijk gezien - allemaal wat verder van de Randstad.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


OPVALLEND In alle provincies werden meer baby’s geboren dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Friesland noteert de grootste stijging: tien procent. Noord-Brabant (8,4 procent), Limburg en Drenthe (beiden 8,3 procent) volgen op de lijst. In Zuid-Holland steeg het aantal geboorten het minst hard: 3,7 procent.
Ook in bijna zeven op de tien gemeenten (242 van de 352) werden dit jaar tot dusver meer baby’s geboren. Noord-Beveland en Harlingen noteerden de grootste stijging, maar in absolute zin komt daar niet vaak beschuit met muisjes op tafel. Kijken we naar de twintig grootste gemeenten, dan laten Enschede en de gemeente Tilburg de grootste stijging zien.Toch zijn er ook gemeenten waar vooralsnog minder baby’s worden geboren dan vorig jaar. Van diezelfde groep grote gemeenten telden Nijmegen en Rotterdam juist minder bevallingen dan vorig jaar. In Zwolle staat de teller na zes maanden tijd op precies evenveel geboorten als in 2020.

CORONABABY’S Alleen in januari van dit jaar lag het aantal geboorten lager dan vorig jaar. Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS, meldde tegenover zorgnieuwssite Skipr dat ,,Veel ouders de coronaperiode blijkbaar als een goed moment zien om kinderen te krijgen.” De socioloog vermoedt dat er achter de geboortegolf voornamelijk een ‘inhaalslag’ schuilt, en dat veel ouders inzien dat thuiswerken het makkelijker maakt om voor een pasgeboren kind te zorgen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie