Afbeelding
Winkeldiefstal

Aantal winkeldiefstallen daalde landelijk, maar in Nijkerk sprake van lichte stijging

6 augustus 2021 om 12:47 Misdaad

NIJKERK De winkels zijn al een tijd weer volledig open, maar veel winkeldieven blijven nog altijd weg. Van januari tot en met juni registreerde de politie zo’n 13,6 duizend winkeldiefstallen. In 2019, het jaar voor corona, stond de teller na zes maanden op zo’n 19,6 duizend diefstallen. Dat is een afname van zo’n dertig procent, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van politiecijfers.

Nijkerk is een uitzondering, want daar is sprake van een lichte stijging. In Nijkerk vonden van januari tot en met juni dit jaar in totaal namelijk 26 winkeldiefstallen plaats. In 2019 waren dat er in diezelfde maanden 25. De meeste diefstallen werden gepleegd in de maand januari en juni (6 winkeldiefstallen per maand), in februari, maart en mei (3 winkeldiefstallen per maand) sloegen winkeldieven het minst vaak toe.

DALING In alle provincies daalde het aantal winkeldiefstallen. Drenthe noteerde de grootste daling (-42,6 procent) ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Ook in Limburg (-39 procent) en Zeeland (-36,3 procent) was de daling fors. Gelderland noteerde de kleinste afname, maar ook hier daalde het aantal winkeldiefstallen met bijna twintig procent. Van de twintig grootste gemeenten daalde het aantal winkeldiefstallen het hardst in Tilburg en Zoetermeer. In deze gemeenten halveerde het aantal diefstallen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, ofwel in de periode voor corona.Het Groningse Westerwolde telde de eerste zes maanden relatief het meeste gevallen van winkeldiefstal, gevolgd door de gemeenten Zutphen en Tiel. Ook Arnhem en Lelystad tellen veel winkeldiefstallen.

LOCKDOWN-EFFECT Vooral in januari en februari van dit jaar sloegen winkeldieven aanzienlijk minder vaak toe. Deze afname valt samen met de lockdown die vanaf half december gold. Niet-essentiële winkels - zoals kledingwinkels, tuincentra en ook warenhuizen - waren destijds gesloten. Vanaf begin maart was het weer mogelijk om op afspraak te winkelen, eind april was het maken van een afspraak niet meer nodig.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal winkeldiefstallen terug. Het gaat daarbij om diefstallen gepleegd van januari tot en met juni dit jaar. We hebben het aantal diefstallen ook afgezet tegen het aantal inwoners van een gemeente. Daarmee kom je op een relatief cijfer: het aantal winkeldiefstallen per tienduizend inwoners. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart. Klik je op de kaart op een gemeente, dan vind je ook het aantal diefstallen per naar maand terug, net als het aantal diefstallen van januari tot en met juni in 2019. 


Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie