Afbeelding
Archief BDU Media

Opbrengst heffingen Nijkerk stijgt meer dan landelijk gemiddelde

27 januari 2021 om 12:57 Wonen

NIJKERK Vrijwel alle gemeenten verwachten dit jaar meer geld op te halen uit lokale heffingen, zoals de ozb en de rioolheffing. In totaal hebben zij zo’n 11,3 miljard euro aan inkomsten begroot, tegenover zo’n 10,8 miljard in 2020. Dat is een stijging van meer dan vier procent, blijkt uit woensdag gepubliceerde CBS-cijfers.

De gemeente Nijkerk rekent op 20,6 miljoen euro inkomsten aan lokale heffingen, 4,7 procent meer dan vorig jaar (19,6 miljoen). Die stijging ligt dus boven het landelijk gemiddelde.

Bijna driekwart van de gemeentelijke belastingen wordt opgehaald uit de onroerendezaakbelasting (ozb), uit de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Volgens het statistiekbureau stijgt de opbrengst uit deze heffingen dit jaar flink: voor de afvalstoffenheffing gaat het om de grootste stijging sinds 1995, voor de ozb gaat het om de grootste stijging sinds 2004.

WOONLASTEN Dat de gemeentekassen dit jaar meer gespekt worden, is terug te zien aan de bedragen die inwoners betalen. Eerder deze maand maakte onderzoeksinstituut COELO op basis van een steekproef bekend dat huiseigenaren dit jaar ruim zes procent meer kwijt zijn aan gemeentelijke heffingen. Huurders betalen dit jaar acht procent meer.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Slechts 16 van de 353 gemeenten verwachten dit jaar minder geld op te halen uit heffingen dan vorig jaar. In de overige gemeenten stijgt de opbrengst. Van de twintig grootste gemeenten stijgt de opbrengst uit gemeentelijke heffingen het hardst in Utrecht: de Domstad verwacht dit jaar elf procent meer te innen. Amsterdam verwacht dit jaar als enige grote gemeente juist minder op te halen. Dat komt vooral door de coronacrisis: door het wegblijven van buitenlandse toeristen haalt de hoofdstad dit jaar fors minder toeristenbelasting en parkeergelden op.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie