Afbeelding
Pixabay

Risiconiveau voor het eerst sinds december omlaag in Gelderland-Midden

17 februari 2021 om 17:17 Corona Coronavirus

NIJKERK Doordat het aantal nieuwe coronagevallen daalt, is het risiconiveau in de veiligheidsregio Gelderland-Midden aangepast. In de regio, waar ook de gemeente Nijkerk onder valt, geldt voortaan het derde niveau, ‘ernstig’. Het is de eerste aanpassing op de risicokaart sinds 19 december.

Voor de regio Gelderland-Midden gold het ernstige risiconiveau sinds 13 oktober vorig jaar. Om het risiconiveau te bepalen, kijkt het RIVM naar het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Het meest ernstige cijfer bepaalt het risiconiveau. Het aantal coronabesmettingen bevond zich de afgelopen twee weken voor het eerst weer tussen de 100 en 250 per week, tegenover de meer dan 250 die bij de categorie ‘zeer ernstig’ horen.

Henk Bril, directeur Publieke Gezondheid Gelderland-Midden, stelt dat de inwoners vooral niet te vroeg moeten juichen, nu het risiconiveau is verlaagd. ,,Op zich lijkt dit misschien goed nieuws. Maar je moet niet vergeten dat mensen zich deze weken minder hebben laten testen. Dit is een landelijk beeld en dan vind je minder besmettingen.”

RESTAURANTS Voor de coronamaatregelen in Gelderland-Midden heeft de verandering nog geen gevolgen, want de landelijke lockdown duurt zeker tot begin maart. Maar op den duur kan het betekenen dat mensen meer dingen mogen wanneer het risiconiveau omlaag gaat. Uit de zogenoemde Routekaart Coronamaatregelen - die het kabinet begin februari presenteerde - komt voort dat in de categorie ‘ernstig’ meer mogelijk zou zijn dan nu: inwoners zouden vier mensen per dag thuis mogen ontvangen (nu één), er zouden maximaal honderd gasten op begrafenissen en crematies mogen komen (nu vijftig) en restaurants zouden onder voorwaarden open kunnen.

,,Het risiconiveau is van belang op het moment dat je regionale maatregelen zou kunnen nemen”, aldus Bril. ,,Maar met deze lockdown kunnen er geen regionale afwijkingen plaatsvinden. Het blijft daarom gewoon uitermate belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden. Laat je testen bij milde klachten. Doordat het aantal mensen dat positief wordt getest kleiner is geworden, hebben wij als GGD meer mogelijkheden om de verspreiding goed in kaart te brengen door meer bron- en contactonderzoek. En als mensen vervolgens ook in thuisquarantaine blijven, kan het aantal besmettingen naar beneden gaan.”

VIRUSMUTANTEN De trend van het aantal besmettingen in de hele regio Gelderland-Midden is dalende. Volgens Bril blijft het echter goed opletten, omdat de nieuwe virusmutanten oprukken. ,,We zien dat deze juist terrein winnen. Dit is zorgelijk, omdat deze varianten besmettelijker kunnen zijn dan de oorspronkelijke variant. We moeten in dit stadium echt oppassen voor een vertekend beeld”, aldus Bril.

Het risiconiveau in de regio IJsselland (Overijssel) werd woensdag bijgesteld van ‘zeer ernstig’ naar ‘zorgelijk’. In de rest van het land blijft het hoogste risiconiveau ‘zeer ernstig’ van kracht. Geen enkele regio staat op het laagste niveau, ‘waakzaam’. Nederland telt in totaal 25 veiligheidsregio’s.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie