Het risiconiveau voor de regio Gelderland-Midden, waar gemeente Nijkerk bij hoort, wordt nog 'zeer ernstig' genoemd.
Het risiconiveau voor de regio Gelderland-Midden, waar gemeente Nijkerk bij hoort, wordt nog 'zeer ernstig' genoemd. Pixabay

Aantal besmettingen nog te hoog; risconiveau in regio ‘zeer ernstig’

27 januari 2021 om 10:30 Corona

NIJKERK Het risiconiveau voor de regio Gelderland-Midden, waar gemeente Nijkerk bij hoort, wordt door de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden nog ‘zeer ernstig’ genoemd. Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief die naar de gemeente Nijkerk is gestuurd. Het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners van de regio Gelderland Midden is in de laatste week van december en de eerste week van januari iets afgenomen.

Actuelere cijfers zijn inmiddels ook bekend: in de gemeente Nijkerk zijn de afgelopen twee weken zes personen met corona overleden. Er waren in deze periode, van 13 tot en met 26 januari, 333 geregistreerde besmettingen (771,4 per 100.000 inwoners). Er moesten daarnaast drie coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

UITBRAKEN Sinds de start van het nieuwe jaar neemt het percentage positief geteste personen af. De capaciteit om te testen is groter dan de vraag. Vanuit de landelijke afsprakenlijn worden daarom meer mensen naar het testpaviljoen Arnhem-Nijmegen verwezen. In de afgelopen twee weken werden er 900 mensen getest. De zorg staat zwaar onder druk door grotere uitbraken in Voorthuizen, Nijkerk en Zevenaar. In Nijkerk wordt binnenkort een start gemaakt met het vaccineren van bewoners in zorgcentra en zorgpersoneel. Thuiswonenden komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jong.

NOOD Doordat het thuiswerken steeds meer haar tol gaat eisen, zitten veel ouders overspannen thuis en wordt er een groter beroep gedaan op de noodopvang op scholen en kinderdagverblijven. Oplopende wachttijden in de zorg maken dat jongeren steeds meer in geestelijke nood verkeren. De Veilig Thuis-organisaties zien, met name in Gelderland en Flevoland, het aantal acute meldingen, waarbij mensen of gezinnen niet veilig zijn, tijdens de coronacrisis explosief toenemen. Daarom wordt er dringend geadviseerd om problemen sneller te melden of om hulp te vragen aan de omgeving.

Inmiddels zijn er zeven teststraten in Gelderland. Ahmed Marcouh is burgemeester van Arnhem en voorzitter van de VGGM: ,,Wat beter kan, is vaker testen bij klachten, we komen tegenwoordig veel sneller te weten of wij onze omgeving moeten beschermen door isolatie thuis.” Doordat er steeds opnieuw aanpassingen komen in de vaccinatiestrategie blijft het vaccinatieproces dynamisch.

EFFECT Doordat er een lichte afname is van het aantal positieve testresultaten kan er geconcludeerd worden dat de lockdown effect heeft. Toch blijkt uit bron- en contactonderzoek dat niet iedereen met klachten zich laat testen. Over het hele land gezien is er een afname in het aantal ziekenhuisopnames, maar in de regio Gelderland Midden blijft de daling heel licht en is er een toename in het aantal positief geteste bewoners van zorgcentra.

BRITSE VARIANT Ook zijn er grote zorgen over de varianten van het coronavirus die nu opduiken met een hogere graad van besmettelijkheid. Inmiddels is er een Zuid Afrikaanse, Braziliaanse, mogelijk een Russische en de Britse variant. De laatste variant is veel besmettelijker. De Britse variant zorgt voor een even zo groot percentage mensen dat ernstige ziekteverschijnselen ontwikkeld, maar het percentage mensen dat, na contact, besmet raakt is flink meer. Als meer mensen besmet raken, zullen ook meer mensen (ernstig) ziek worden en een beroep op de zorg moeten doen. In Ierland zorgde de Britse variant van het coronavirus voor een verdrievoudiging van het aantal besmettingen. Dat is de reden dat de VGGM zich zorgen maakt over de verspreiding van deze variant.

DALING De afname van het aantal coronabesmettingen vlakt landelijk af, terwijl de extra besmettelijke Britse variant zich verder verspreidt. Het RIVM heeft afgelopen week 35.635 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent, het laagste percentage in weken. Het RIVM kon in de vorige wekelijkse rapportage nog een afname noteren van bijna 22 procent. In het rapport van 12 januari meldde het instituut een daling 12,5 procent, weer een week eerder ruim 16 procent en in de zeven dagen daarvoor ruim 18 procent.

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie