Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden in Nijkerk diverse maatregelen genomen.
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden in Nijkerk diverse maatregelen genomen. Paul Nolens

De rol van 'openbare orde en veiligheid'

15 juli 2020 om 16:00 Corona Coronavirus

NIJKERK De heer Pinas is binnen Nijkerk adviseur openbare orde en veiligheid. Hij zorgt samen met twee andere collega’s voor de verbinding tussen zorg en veiligheid. Toen het coronavirus uitbrak was hij in Nijkerk samen met zijn collega’s één van de eersten die binnen de gemeente betrokken werd in de aanpak van de coronacrisis.

,,Voor mij is het belangrijk om te zien en te voelen wat er in de samenleving en de gemeente gebeurt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Waar moeten we actie op ondernemen, of iets van vinden. We overleggen dit met collega’s en natuurlijk ook met de burgemeester. Voor mij was de komst van het coronavirus ook heel bizar, niemand heeft dit ooit meegemaakt.”

Wat er gebeurde valt volgens Pinas het beste te omschrijven als een nieuwe vorm van realiteit: ,,Hoe ga je hier als gemeente mee om en hoe kun je je taken op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid oppakken? Op 16 maart hebben we direct samen gekeken wat de lockdown zou betekenen voor ons als gemeente, voor bedrijven, burgers en speciaal voor jongeren die niet meer naar school konden. Een situatie waarin iedereen veel meer thuis op elkaars lip zit, kan bijvoorbeeld vragen om extra zorg. We hebben continue gekeken naar wat wel en niet kon, en naar situaties die eventueel risico’s met zich mee konden brengen.”

We hebben continue gekeken naar wat wel en niet kon.

Het digitaal overleg nam een vogelvlucht binnen de gemeente. ,,Binnen een online omgeving konden we goed met partners en collega’s afstemmen wat ons beleid werd. Het was belangrijk om met partners en instanties te overleggen over de ‘nieuwe werkelijkheid’. Er is veel samengewerkt en er waren eerst meer vragen dan antwoorden. Iedere nieuwe speech van onze minister president of persconferentie zorgde voor nieuwe richtlijnen en nieuwe vragen. Hierdoor stonden we iedere keer voor een nieuwe uitdaging.”

RICHTLIJNEN Voor iedereen was het aanpakken van het virus onbekend terrein, evenals de problematiek die meekwam in de lokale handhaving van de corona-maatregelen. Er zijn meer zaken opgepakt dan normaal, en er moest meer afstemming plaatsvinden tussen zorgpartijen en gemeente. ,,Al na een korte periode zagen we dat mensen gewend begonnen te raken aan de omstandigheden. Voor ons was het belangrijk om de nieuwe richtlijnen te vertalen voor onder andere hulpverlenende instanties, ondernemers, horeca, sportclubs en scholen om hen te helpen waar we konden.” Zo zijn de mensen van OOV de afgelopen periode ook druk geweest met de consequenties van de versoepelingen voor de horeca en de uitbreiding van de terrassen. De mogelijkheden hingen onder andere samen met de weekmarkt, in goed overleg is een oplossing gevonden waar iedereen zich in kon vinden.

OOV PIKET De voorschriften, de noodverordening en de versoepelingen, regelmatig aangekondigd met behulp van de landelijke persconferenties, hebben vaak extra uitleg nodig. Het OOV piket, waar Pinas ook deel van uitmaakt, probeert vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Pinas merkte dat er vooral vragen van ondernemers kwamen. Pinas: ,,Iedere keer dat er nieuwe maatregelen worden afgekondigd zien we een piek in vragen. Op het moment dat we ergens niet direct een antwoord op hebben, overleggen we met onze veiligheidsregio.”

De veiligheidsregio, voor Nijkerk de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, maakt onder andere de zogenaamde noodverordening. Deze verordening zorgt ervoor dat de regels en voorschriften die gelden in verband met corona ook kunnen worden gehandhaafd. De voorzitter van de veiligheidsregio, in de VGGM de burgemeester van Arnhem, stelt na overleg met alle burgemeesters binnen de veiligheidsregio, de noodverordening vast.

Bekijk hieronder de bijbehorende video: 


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Nijkerk.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie