Afbeelding
bdu

Besloten

2 oktober 2019 om 11:34 Lokaal/Column

Ken je dat? Dat je na een spontaan zomers fietstochtje op zaterdagmiddag bij dat strandtentje aankomt met dat fijne terras en dat leuke speeltoestel en dat je dan stuit op de mededeling dat de tent gesloten is in verband met het feestje van familie X? Of dat je voor de dichte deur komt te staan van dat sfeervolle restaurant waar je op een zonnige zondagmiddag zomaar een hapje wilde gaan eten, maar dat nu het toneel blijkt te zijn van lovebirds Y die er met hun eigen gezelschap de liefde vieren? Dat je op zaterdagavond een biertje wilt gaan drinken in een Nijkerkse kroeg en dat op meerdere cafédeuren zo'n bordje 'gereserveerd' blijkt te hangen, omdat mevrouw W jarig is en meneer Z met zijn gevolg proost op zijn pensioen dat ingaat?

Horecatenten die hun zaak een dagdeel sluiten voor algemeen publiek, omdat zij kiezen voor de zekere inkomsten van een jarige, jubilaris, pensionado of andere feestvierder; het lijkt steeds vaker voor te komen. Ook op momenten in de week waarop dat vroeger (bijna) nooit voorkwam. Op zaterdagavond bijvoorbeeld. Is dit alleen mijn beleving of was het twintig jaar geleden ondenkbaar voor een kroegbaas om op deze populaire uitgaansavond zijn hut dicht te gooien voor een relatief kleine groep mensen die er een besloten feestje wilden vieren? Iedere horecaondernemer kon op zijn vingers natellen dat er meer drank uit de tap zou vloeien als hij zijn toko op die avonden toegankelijk hield voor het algemene uitgaanspubliek. Geplande feestjes? Prima, maar dat kon ook op een andere avond.

Die tijd is voorbij, zo lijkt het. Kennelijk is het lucratief om op zaterdagavond de agenda af te blokken voor één specifieke betalende klant die met zijn of haar gezelschap in jouw tent feest wil vieren. Ik vind daar - los van de teleurstelling op momenten dat spontane uitgaansplannen in het water vallen door deze plotselinge uitsluiting - niet per se iets van. Maar het valt wel op. En het zegt volgens mij iets over het uitgaansleven. Kiezen we minder vaak voor spontaan? Gaan we er alleen nog op uitnodiging op uit? En is stappen op vrijdag- of zaterdagavond niet meer vaste prik voor de jeugd van tegenwoordig?

Natuurlijk, een belletje om te reserveren vooraf voorkomt dat je onverwacht voor een dichte deur komt te staan van een restaurant, kroeg of terras. Maar als je het mij vraagt, omarm ik liever het spontane.

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie