Zeemanskoor Nijkerks Welvaren treedt op bij de havenkom en op het Plein.
Zeemanskoor Nijkerks Welvaren treedt op bij de havenkom en op het Plein. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Kleinschalig Shantyfestival door grote belangstelling toch ieder jaar

5 september 2019 om 07:12 Evenementen

NIJKERK Zeemanskoor Nijkerks Welvaren organiseert voor de tweede keer een Shantyfestival tijdens de Nijkerkse Sleepbootdagen op zaterdag 7 september aanstaande. Vier koren treden afwisselend op bij de havenkom en op het Plein, van 12.30 tot 17.00 uur.

Belinda van der Horst

Jaap van Dijk is koorlid en maakt deel uit van de PR-commissie. Hij is al vanaf de oprichting lid. ,,Ik heb ook de naam van het koor bedacht. Ik wist dat restaurant De Dolle Joncker vroeger Zeemans Welvaren heette", vertelt hij.

Verleden jaar organiseerde het koor ter gelegenheid van hun vijfjarig jubileum een Shantyfestival waaraan acht koren deelnamen. De belangstelling was enorm. ,,Het was de bedoeling om één keer in de vijf jaar een Shantyfestival te organiseren. Vanwege het succes gaan we het ieder jaar doen, maar dan kleinschalig", zegt Van Dijk.

Aan de organisatie van de Sleepbootdagen werd gevraagd of ze er voor open stonden als er weer een Shantyfestival tijdens hun evenement werd georganiseerd. De organisatie reageerde enthousiast, zij vinden een Shantyfestival goed bij hun evenement passen.

Op voorstel van het koor gaan ze samenwerken met behoud van eigen identiteit. Beide organisaties zijn van mening dat hun evenementen elkaar versterken.

Het Shantyfestival wordt op 7 september om 12.00 uur geopend op het Plein. Naast het Zeemanskoor treden De Kajuitzangers, Vrouwen van Schipper Kee en de Natte Bende, een gemengd koor, op. De koren treden afwisselend op bij de havenkom en op het Plein. Het Shantyfestival wordt om 17.00 uur op het Plein afgesloten met een finale van alle koren.

Het koor, onder leiding van dirigent Bram Berends, telt vijftig leden en zeven muzikanten. Er is zelfs een ledenstop en een wachtlijst. Het gaat het koor voor de wind. ,,Bewust hebben wij eerst een repertoire opgebouwd en optredens in de regio gegeven. Ook hebben we leren articuleren zodat we goed verstaanbaar zijn. We houden het luchtig en vrolijk", zegt Van Dijk.

Inmiddels geniet het koor naamsbekendheid en vinden de optredens ook verder weg plaats. ,,Dit jaar hebben we ruim vijfentwintig optredens. We worden ook regelmatig gevraagd om op verjaardagen van ouderen op te treden. Daarnaast treden we op in zorgcentra, op shantyfestivals, bij evenementen en jaarlijks in Kade 10", aldus Van Dijk. Het koor heeft een educatief programma op basisscholen om het cultureel erfgoed shanty's onder de aandacht bij de jeugd te brengen.

Verleden jaar gingen de koorleden met hun vrouwen naar Spanje om daar op te treden. Dit uitstapje heeft de onderlinge band nog meer versterkt. In december staat een optreden gepland op de Kerstmarkt in Winterberg (Duitsland). ,,Daar gaan we met onze vrouwen in een bus naar toe. We zijn een koor maar ook een vriendengroep", besluit Van Dijk. Meer informatie: www.zeemanskoornijkerk.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie